Daigaku Imo
Bahan-bahan,
- 1 biji keledek Jepun (dicuci bersih)
- 2 sudu besar gula
- 1/2 cawan minyak
- Bijan hitam secukupnya.
Cara-cara,
- Panaskan kuali dan minyak
- Masukkan gula dalam minyak dan gaul seketika
- Masukkan keledek yang telah dicuci dan dipotong segitiga kecil
- Tutup kuali biarkan seketika, buka penutup kuali dan balik2kan keledek agar masak sekata
- Angkat bila keledek nampak garing, melekit dan mesra bersama gula dan minyak tadi.
- Hidangkan bersama bijan hitam yang ditabur atas keledek.
- Sedia untuk dimakan bersama nasi atau snack minuman petang.
Selamat mencuba resepi masakan Jepun yang mudah dan enak!
15 comments:
imo amaiiii
ai suker gak....
but mmg betul imo ni amai giler khen....ai selalu makan kukus itew pow sedap...askrim dia pow sedap....issyyy melalut merata dah ni....
Selamat tengahari Asmara,
sama tak rasa daigako imo Jepun dengan keledek kita...
ranggup ke?
nampak sedap sangat sis.senang pun senang.. tp keledek jepun tu sama je ke ng keledek mlaysia? heeeeeee
Tak penah lagi makan menu cam gini...camana rasa dia ek...
pernah nmpk kut..tapi k'ida lum pernah mkn..senang jer ye, as..mekasih ye info pasal nk buat nasi impit tu...betul2, pakai beras jepun buat mesti lembik
yummy! o gitu cr buat selalu hanis mesti cr kat cafe nk buat tk reti hehe...pasni bolehlah cuba...
rajin keledek ni kan, masuk dai.. hehe
As.. gi kelas masakan.. syoknya.. ita suka gak makan.. makan kat kedai sushi.. :)
tgk gmbr pun air liur meleleh :/ hihihi
Ayu, tu la mmg suka sgt imo ni. :D
Kak Amie, rasanya jepun punya lagi manis kot. hehe..
Yan, kalau garing dia jd rangup sikit, kene cuba nak tau rasa. ;D
Me suya, boleh je kot nak buat sebab dia akan rasa manis dengan gula. :D
Kak cek, cubalah. sedap tau, mcm kerepek ubi bersira jugak. hehe..
Kak Ida, buat bento anak2 gi sekolah. tengok nihonjin selalu buat bento imo ni. :D
Hanis, senang je buat, boleh la buat bento gi dai. :D
EZ, hihi.. tu la diorg bg nama dai imo.:D
Ita, aha pasni leh buat sendiri. kat kedai kdg diletak syoyu dan sake. :D
nampak sedap...yummie!!
New Entry: Date on the LOGOS Ship
Post a Comment