Thursday, September 29, 2011

Uesugi Matsuri (Warriors Parade)

Uesugi Matsuri merupakan festival tahunan yang diadakan di Yonezawa. Sepatutnya diadakan pada bulan Mei tiap tahun, tapi disebabkan tsunami tempohari festival ni ditangguhkan hingga September. Festival ni bagi memperingati peperangan zaman dulu kala (Sengoku period) iaitu The Battle of Kawanakajima bagi merebut kuasa dan tanah jajahan. Festival ni diadakan selama seminggu, macam2 aktiviti dibuat pada hari2 tertentu. Kami sempat tengok parade (Uesugi Warriors Parade) pada waktu pagi (Ahad 18/9). Perarakan askar2, samurai2, juga musicians, kami tiba dah hampir separuh perjalanan. Waktu ni orang pun dah ramai, cuaca pun panas tapi kami enjoy dengan festival ni.
Pasukan pembawa senapang lama yang mempunyai berat 12kg-20kg setiap satu, lepas parade mereka membuat persembahan. Tahun ni mereka melakar sejarah festival kali ni. Tembakan senapang yang mengenai orang! wuhuu!! >(>.<)<
*bersambung..

11 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rasa lama x terjah tgk uesugi matsuri ni...sebab x suka berasak2 gini....rasa pernah tgk 2 kali jer kot

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

matsuri ni ada mcm2 jenis khen
selalu kat sini pow ader tapi bukan uesugi kot....tapi berarak gini gak la...biler k.as ckp pasal tu baru perasan sbb biler sebut matsuri ingat sama semua matsuri

Umie said...

hah..abis tu apa jd kak dengan org yg terkena tembakan tu? fuhhh, mmg sejarah betul tu...;-)

Ijah EmoTemo said...

wah!! meriah wooo :D

アヌム ちゃん said...

bestnya macam2 matsuri dekat sana..takpenah pergi pn matsuri dekat sini..tak berapa tau pn..lgpun hubby mcm mls kalau nk redah org ramai2..sobsob..

Asmara said...

Ayu, hihi.. Uesugi tu nama orang pahlawan la kiranya kat sini. Festival ni dibuat sempena memperingati dia sebagai landlord termashur zaman sengoku. lebih kurang camtu la. ahaha.. nnti aii baca lg sejarah dia. :D

umie, nanti rajin akk letak video haritu. uhuhu..

Asmara said...

Ijah, japanese ni kalau matsuri mmg penuh saja orgnya. :D

Anum, tu la bila ramai org tu yg malas, tp kat sini ok takde la ramai sangat sampai sesak. kami boleh lagi duk depan. :D

Jue said...

bestnya kak As..dpt experience tgk kebudayaan Jepun mcmni depan mata..jue x berpeluang lagi nk tgk matsuri..

Hanis MY said...

kachiwa sungguh tak dapat pergi wuwuwuwuw...bestnyaaa...

Juwita Jamaludin said...

macam2 mahsuri kat sana ye.. kat sini kami tak rajin nak gi matsuri... syok je tgk korang gi

Asmara said...

Jue, tiap tahun mmg buat kat pekan kecik kami duk ni. :)

Hanis, yg parade best tp yg tembak2 tak best. uhuhu..


Ita, belah sana ada kot, cuma uols kene carik. kat sini memang acara wjib tiap tahun, jalan kaki je pun nak pegi. sebab dekat dgn rumah. hehe..