Tuesday, September 27, 2011

Kakashi Matsuri Kaminoyama (Scarecrow Festival)

Sebelum pulang ke rumah kami sempat singgah tengok Kakashi Matsuri di Kaminoyama. Kebetulan lalu dah lewat petang jugak. Kakashi matsuri ni tiap tahun diadakan, ni kali kedua kami pergi. Tahun lepas kami pergi sebab nak naik helikopter, tahun ni takde pulak helikopternya. Bawa tetamu jalan2 tengok Festival yang ada di sini. Festival ni diadakan sempena musim menuai, antara festival yang popular di Yamagata ken.
Terdapat lebih kurang 800 kakashi/scarecrow (orang2) yang dihasilkan dari pelbagai persatuan dan orang ramai berbentuk macam2 karekter katun dan selebriti popular di Jepun. Ada juga yang ditaja oleh kompeni2 yang terdapat di sekitar Kaminoyama. Kebanyakannya dibuat oleh pelajar sekolah dan kelab. Selain pameran ada juga persembahan tarian dan lagu. Masa kami tiba persembahan atas stage dah habis. Jadi pusing2 tengok scarecrow je la. :)
Paling menarik paip air tergantung tu, kreatif! Motto utama yang banyak dipaparkan di setiap kakashi adalah Gambarou Tohoku / Nippon. Sejak tsunami tempohari kata2 semangat ni memang ada di mana2. Yeay Gambarou Nippon! :D

8 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

meriahnyer tempat ni kaka
kids mmg suka la tempat jenis ni khennn

Soo Hae Daa said...

hehehe...paip tergantung tu dah macam syabas punye kan?
beshnya kat sana..mcm2 festival de...
nk pegi sana jugakkkk..

Amie said...

pernah tengok filem (tak ingat tajuk) pasal scarecrow & musim menuai tu....

Juwita Jamaludin said...

syoknya.. macam2 ada.. seronok tmpat korang..

* As kitaorang teringin nak gi tapi tak tahu bila tu.. tadi tanya fariz dia kata winter ke.. hihihihi.. dik bandar mana ada saving sangat nye

Hanis MY said...

wahh meriahnya... best sgt... nk tgk yang padi adalukisan tu sampai skrg tak free huhu ada lg ke kak as?

Asmara said...

Ayu, kalau dah berkawan mana2 pun happy je budk2 nih. :D

Suhada, eh ye ke, x pernah tengok kat syabas tu. hehe..

Kak Amie, kite pun tak ingat citer apa. hihi..

Asmara said...

Ita, welcome! :D

Hanis, masih ada valid sampai 9 oktober. tp dah tak berapa cantik, dah tiba musim menuai. :D

アヌム ちゃん said...

meriahnyaaa...mcm best je..huhuuu