Friday, July 15, 2011

Kek Oren yang sedap!

Kek ni buat dah lama, 2 minggu lepas kot. Masa tu my besties Azila, datang bawak buah2an yang banyak. Terus je plan buat kek oren sama2 dengan dia. Congrats to u, dah pandai buat kek, mmg biasa lepas kawin baru pandai masak. hehe... ok ni resepi dia, nanti boleh buat lagi. :D

Sumber: junjs11, myr
Bahan-bahan,
  • 250g tepung gandum
  • 175 gula halus
  • 175 butter
  • 2 sudu besar fresh milk
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu teh parutan kulit oren
  • 3 biji telor
  • jus dari 1 biji oren
  • 1/2 sudu garam
  • 2 sudu pati oren *(saya tambah)
Cara-cara,
  • Ayak tepung gandum, baking powder dan garam
  • Pukul butter dan gula hingga kembang
  • Masukkan telur satu-satu
  • Masukkan tepung, parutan kulit oren, fresh milk, jus oren dan pati oren. Gaul sebati
  • Bakar pada suhu 180C selama 45 minit (bergantung pada suhu oven)
Kek ni memang simple, rasa pun sangat sedap. Mungkin sebab buah oren yang digunakan sangat la manis. Oh ye saya ada tambah 2 sudu pati berperisa oren. :)

25 comments:

Amie said...

selamat tengahari Asmara,
nampak lembut je kek tu ye... kalau yg oren, lemon... tu yg kak amie suka, aromanya pun dah cukup bangkitkan selera...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

arrr yg kek ni selalu gak ayu buat sebab senang sangat khen...makan pow yummy gitew....eh tgk teringin la plak...k.asssssssssssssss

ijayuji said...

salam kak! eh? kek oren ni dah buat dulu2 tp lepas tu lama dah tak buat lagiii mmg sedap lah! akak kasi kita yg kerak2 atas kek tu ya hihihi..kita PALING SUKE kerak2 tepi ngan atas kek :D

Hanis MY said...

weee dapnyer, akak esok bawa kek ni eh (haha ada nak kena lempang) tatau lg g kul baper tgh pujuk cintan, dia tak minat benda2 cenggini, kak as sampai roger2 tau leh kiter, detim2 posim2... i very likeee tak sabar nak jumpa!!!

Hanis MY said...

eh lupa nak jawab soklan, cafe tu selamat lagi, ada sale kat franc2 dgn gap, sale biasa2 je kak as, masa g tu ingtkan grand lah kan tapi takpun... brg2 dapur tu nampak ada sale, hanis tak masuk sebab en hasben tak berminat..huhu

Juwita Jamaludin said...

Sedap nampak ke awak as... Nak sepotong

Mrs Azuhaizat said...

gulp terliur aih tengok gambar kek ni... :)

fazian.batrisyia said...

Ramai betul org tayang kek oren ni....Bila la agaknya nak rajin cuba...KIV lagi la nampaknya....

anie,Nagoya said...

Rasa2 penah cuba wat kek oren.tp bkn dr resepi ni.tggu.....raya nnt kkanie tayang kek.tapi ada kah org nak mkn?patah semangat nak buat.hahahaha...

AZIE said...

kak as...jumpa eh gambo nie...hahaha...sedap gile kek kite kan...nanti i nak buat lagi...sekarang kan dah terror gitu hehehe perasan....

bopandot said...

hm..sedap nye kek tuu.. nnt nk try, tp tukar jadi kecik2 dlm muffin cup.. aaa..best gak mkn 2 org.. ;)

Asmara said...

Kak amie, mmg betul, bau oren tu semerbak harum masa dibakar. :D

Ayu! kan! dah la senang sedap pulak tu. hehe..

Ika! haha.. kerak aii dah cop dulu. yg tu yg best. :D

Asmara said...

Hanis! ok nnti kalau jadik nnti akk calling2 tau!

Ita, kek 2 minggu lepas. hehe..

Kak su, hehe.. nnti anak2 ada boleh buat, syok makan ramai2, mkn sorang2 tak best. ;D

Asmara said...

Yan! Gambate kudasai! :D

K Anie! please buat! nnti raya aii terbang ke sana makan. ;p

My dear zila! hihi.. puas aii selongkar jumpa jugak bawah carpet rupanya, bertuah budak2 ni. laju2 la cari resepi untuk u tau! :D

Bopandot, nanti jadi muffin oren. hehe.. sedap tau. mesti cuba. :)

IFA Athirah said...

kempunan pulak nak makan kek oren.hehe http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

Umie said...

kak as, kek oren sukidesu...dlm byk2x kek saya paling suka dgn kek oren..lagi best bile baru keluar dari oven tu..bau oren dia mampu membuatkan org berpuasa terliur..hehe

Niena Pengembara Ilahi said...

sedapnye :D

anie,Nagoya said...

terbang ke mesia tau.makcik tak de kat jpn.jgn jelez.lap ayaq mata tu kering2.hihihihi.....

Asmara said...

Ifa, meh buat sendiri meh! hehe..

Umie! ya betul tu. bau dia saja dah kasik perut lapar, separuh kek makan sorang pun boleh abis. :D

Niena, kek mmg sedap! :D

Kak anie!! ikitaii!! ayo kakak tiap bulan mau terbang ya. :D

Niena Pengembara Ilahi said...

heheh.. ye laa.. suma sedap tambah lgi yg free kn....hehe

Nieza said...

sedapnya kek tu...nampak gebus sure harum bau oren tu kan..:)

Wattie said...

Salam Asmara,
Hepi belated birthday Azila, kek tu dijamin selesai...hehehe

AZIE said...

Thanks Kak AS...boleh la i buat lepas nie....tapi next I nak try kek yang first sekali kita buat together...Kek Coklat Lembap...huhu

Asmara said...

Niena, hihi.. betul tu. kalau dekat mmg akk hulur sepotong dua untuk niena. hehe..

Nieza, betul tu, bau oren mmg sedap sungguh! :D

Asmara said...

K wattie, hehe.. bukan besdey girl, saje2 je together2 buat kek. :D anyway tq for d advance wish for my fren.

Zila! birthday wishes for u. hehe.. ok no hal, kalau jadi roger i tau! :D