Wednesday, June 29, 2011

Sakuranbo yang mahal!

IMGP9219
Alhamdulillah hari ni murah lagi rezeki dapat sakuranbo Yamagata yang dikategori mahal dan berkualiti. Act. semalam pun dapat sekotak sakuranbo, oren dan epal dari my bestie Azila. Thank you so much. Sakuranbo yang ni diberi oleh kawan Jepun saya Rika san. TQ Rika. Ini dapat dari kebun kawan family dia di Yamagata. Tapi ini ada yang reject2 sikit katanya. Tapi ok lah yang penting dari pokok yang sama. ;)
IMGP9215
Memang ada rasa yang berbeza sakuranbo yang mahal dengan yang biasa beli kat supa. Ini rasa dia lebih manis dan juicy. Anak2 memang suka sangat la sakuranbo ni, semalam Haqem sorang je dah makan berbelas2 biji. Tapi hati2 jangan makan dengan biji dia.
IMGP9218
Biasa dalam sekotak macam ni dijual dengan harga 4000yen (RM140). Sape berani mau beli? boleh dikirim secara pos laju. ;D. Kalau di supa biasa sekotak (separuh dari ini) dijual dengan harga 498yen atau nasib2 boleh dapat 398, 298 atau 198 yen. Ada jugak yang tak suka cerry, tapi bila dah rasa sakuranbo Yamagata ni mesti nak makan banyak2 kali. hehe..

25 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

perhhhh meleleh ayaq lioq tgk...bertuah akak ada kawan kasi...kalo ai tgk rega tue mmg x beli la...mahal mesti sedap kan...

Chik Att said...

tengok pun dah kecur air liur...

Kamalia said...

Kak As..nk jugak..ni kena beli jugk yg dtg dr yamagata ni.juicy ye kak dr yg biasa?terliur cheq tau,haha. P/s:arini msk ape?td igt nk sms akk tye msk ape,lupo pulok..

ijayuji said...

Salam kak! waaaaaaaa....sakuranbo daisukiii!!! kalau akak nak tahu sakurano jepun baru 300g dekat 100 hinggit mesia kalau selain japannyer murah sikit itu pun masih MAHAL nak mampuih ahahaha... adalah kalau kat luar2 tu org jual, dlm packet kecik dlm 200 atau 300g kalau tak silap lebih kurang 35 hinggit mesia, tp mmg sekali dah makan mmg nak lagi dan lagi :D

Don & Nor said...

yolah as...x penah2 suka cherry pung...x sangka harga cherry tu mahal mcm tuuu....nasib baik xde keinginan nak mkn..klu x kena plak pos laju dr nipon...hihi.

Asmara said...

Ayu, haha..tu la aii pun tengok harga takkan beli. alhamdulillah dapat gak merasa yang mahal sikit. :D

Chik Att, kalo kat msia tu ceri atas kek mmg tak pandang, siap buang lagi kan! tak sangka yg real buah ni sedap!

Kam, hehe.. kene dtg sekrang la tgh musim, kalo x tunggu taun depan kene beli sendiri. hihi.. ala hari ni masak simple je, nasi ayam. :D

Asmara said...

Ika, haha.. tu la x tau pasal apa mahei bebeno. tp bila makan yg mahal tu kan otomatik otak kata sedapnya yg mahal ni! hahaha...

Nor, hehe.. sib baik x ngidam. kat msia tak tau la ada jual x jepun nya sakuranbo ni. kalau ada mesti mahal sangat kan!

Hanis MY said...

mahal nk pengsan! hari tu sakuranbo gari ingt nk singgah umah akak tapi tak sempat sebb ikut program, naper mahal eh buah ni, tapi sedap huhu...

Asmara said...

Hanis, susah nak jaga kot. lg satu bila dah branded mmg akan dijaga kualitinya. tp boleh je beli yg agak murah kat supa. hujan seharian tu kan! tu la ingat nak calling2 tak singah yone ke? hehe..

yatie chomeyl said...

SN pun suka sakuranbo.. kadang2 tu di amakan dgn biji2 sekali sbb terlupa. pernah sekali tu hampir tercekik biji nye huuhu gerun mommy di buatnya

Amie said...

kecur liur nengoknya....sib baik tak ngidam! adeeehhhh....

anie,Nagoya said...

rezeki.....skrg sakuranbo dah mahal.kalo anak2 mkn tgk jelah.mak mkn sebiji je.huhuhu...nangis sendiri.

bopandot said...

wah.. meriah nya kat sini.. saya mblog utk isi masa lapang je.. ;)

Juwita Jamaludin said...

As.. suka sakuranbo ni.. nak gi gari pun mahal gak.. huuhuhuhu.. tula kadang jumpa yang murah tapi kalau mahal gitu tak dapat la nak beli... sedapnya

Asmara said...

Yatie, haha.. sebagai mommy kene la tolng buang bijinya. selalu mama dia ni gigit buang biji, tp kadang tu terlepas gak masuk perut mama. ahahha..

K Amie, ahah! jgn ngidam kak, musim dia setaun sekali je. hihi..

Asmara said...

K anie, haah mahal kan. tp bebudak suka mmg kene beli sokmo. uhuhu.. musim setaun sekali je, pasni tak makan dah la.

Bopandot, hhe.. nama x tahan. Ida kan! hi ida!

Ita, sini pun gari mahal 1500 sorang. huhu..

Umie said...

kak as...mana untuk saya? mane??? hehe

bestnye dpt mkn sakuranbo mahal kan...kite mkn yg murah-murahan aje..hihi

Hanis MY said...

kak as silalah ke cherryland hehe, jauh tak dr rumah kak as? kitaorg duk cr2 sign board yonezawa... masa nk dekat cherry land tu encik suami saya ckp eh ni mcm dh dkt dgn rumah kak as ni, ye ye je dia tu sy pun tak sure betul tak hehe

Ida,Japan said...

versi kaler cerah ni baru kuar kat area sini...lum pernah try mknlagi..mesti cuba..mmg mahal dr ug kaler gelap hari tu kn ...asmara kata sedap, nk try la

yan said...

menarik lah cerry ko.. warna dia lain dari yg biasa...

member aku kat german.. umah dia siap ada pokok cerry.. ari2 duk kutip n gait... hahahahahalaiii syokkk ekkkkk


yan

Asmara said...

Umie, nak ke! haha.. gi beli kat supa. ekekeke.. nak rasa yamagata punya meh la dtg. :D

Hanis! plan nak pegi, tp nk mkn kebab tu je. hehe.. bila nak mai lg! ;D

Asmara said...

K Ida, yg mahal tu dia susun cantik sebiji2. yg ni dpt mcm ada reject sikit tp rasa dia mmg lain. boleh try kak, setaun sekali je musim dia. hehe..

Yan, makan puas2 yan, nnti dah balik mahal nak beli. kot la ada jual ke tak. hihi...

nur easy said...

betul2 istimewa ni.. jumpa cerry ni kat taiwan, besar2..murah la jg. puas la mkn tu ganti nasi...hik2

payazal said...

waa maha giler 140 sekotak ...
ada suku kotak bole ... hehe

Asmara said...

NoraEZ, sakit perut x makan banyak2. isk2 siap ganti nasik tu. hehe..

Payazal, ni dpt free je best2!! nak beli yg mahal mmg tak mampu la. ahaha..