Thursday, June 23, 2011

Family Festival (Shimajiro Konsert)

IMGP9158DSC00655
Pagi tadi kami ke Dewan Kebudayaan Awam untuk menyaksikan persembahan konsert dari Benesse sempena ulangtahun ke 50 Kashinomi Yochien (tadika Haziq sekarang). Konsert kali ni khas menjemput watak kartun yang popular di Jepun iaitu Shimajiro. Budak2 memang suka la nampak Shimajiro ni keluar. Tora@harimau ni lambang maskot bagi shimajiro. Sebelah tu guru besar bagi ucapan pembukaan.
DSC00675DSC00677
Persembahan pertama dari pelakon drama tv Michiko Nagano. Kali ni dia tak berlakon tapi menyampaikan sebuah cerita kanak2.
DSC00702DSC00705
Seterusnya persembahan dari Shu-chan yang pandai mereka bentuk belon. Pakcik ni glamer kat Fukushima, selalu orang panggil dia untuk buat persembahan pada kanak2. (Fukushima! uhu teringat ku pada genpatsu yg tak settle lagi, sejam perjalanan je dari tmpt kami ke Fukushima)
DSC00724DSC00728
Persembahan yang ditunggu2, dari Shimajiro dan rakan2, menyanyi dan melakukan pergerakan badan. Budak2 suka la ikut pergerakan dia. Lagu2 dia yang biasa sekolah tadika gunakan.
IMGP9165IMGP9163
Akhir sekali sesi mengambil gambar ramai2. Haziq yang bertanda anak panah tu. Ini semua yang sebaya Haziq.
IMGP9154
Kami datang bertiga, Haziq datang dengan rakan2 lain dan sensei, Batrisya sekolah la pulak. Tapi kami amik video dari awal untuk Batrisya. (*act. sekarang ni budak2 tengah menonton video ni la) frust je Batrisya tak dapat tengok live. hehe.. Nak masuk video tapi tak sempat nak edit lagi. nanti2 la simpan kat sini. :)
*entry cepat2 kalau tak nnti terus hutang berhari2. bukan selalu dapat ngadap lama2 depan pc. ada je bebudak ni kacau. uhuhu..

18 comments:

Mamasya said...

Assalammualaikum Asmara. apa kabar?seronoknya budak2 dpt tengok konsert gini...kartunnya tomeei

nur easy said...

aa comel2 maskotnya..suka2 ;)

Hanis MY said...

bestnua bestnya... bertuah haziq... eh comella patung arnab menari2 kat pentas tu...

Asmara said...

Mamasya, Alhamdulillah sihat semua. tadika sini mmg tiap tahun akan ada konsert, setahunt tu dalam 4x rasanya. memang best budak2 pun happy. :)

EZ, aha tu yg budak2 suka sangat. hehe..

Hanis, kami suka amik video, tp malas tul nak edit2 ni. ahaha.. balik suka tengok semula konsert ni. x dpt nak amik gmbr ngan maskot ramai sgt org. hehe..

Juwita Jamaludin said...

As.. comel haziq.. nanti masukkan video plak leh tgk dia nyanyi

Amie said...

seronoknya zaman anak2 dpt byk pengalaman begini, mcm nak jadi budak2 balik...hehehheh

Nieza said...

alahai bestnyer...bukan takat budak yg suka..mak budak pun suka gak..hehe

Ida,Japan said...

slm kenai asmara....merantau gak erk,lama dh dok Japan..comelnyer haziq,mmg bestkn, mcm2 aktiviti ada kat sekolah tadika jepun ni..berbeza sikit dgn tadika m'sia..nanti sudi2 singgah blog k'ida

Asmara said...

Ita, Haziq tak nyanyi, kali ni semua jadi penonton je. :)

K Amie, budak2 ingat main je la. hehe.. happy2 je diorang.

Nieza, betul tu. mak budak kadang tu terlebih excited! :D

K Ida, salam kenal. haah mmg berbeza sangat. kecik2 tak paksa budak belajar, tapi ajar budak happy dengan kehidupan dan cara hidup yang baik. suka sangat sistem pendidikan kat sini. :D

yatie chomeyl said...

betsnya dpt jumpa Shimajiro yang ajar "ushiko-kun bye bye" hahahahaha

SN pun suka shimajiro ni :)

Kamalia said...

best2..nnt upload ek video tu,bole trio kat umah ni tgok pulak.xdpt pi pun xpe,kak As dah jd wakilkan..tq

Lovely Kitchen said...

enjoy je bdk2 sekolah kat jepun kan...nanti balik blajo kat mesia baru stres sket...;-(

*begitulah keadaannya berblog dgn anak2 kan as...ada ms wat n3...x sempat simpan dulu...kan kan..

Asmara said...

Yatie, kan! katun khas untuk budak2. ajar budak poo poo. hahaa...

Kamalia, hihi.. nnti kalau rajin akk upload. panjang sangat malasnye nak edit2. :D

K ena, tu la, belum balik dah rasa stress ngajar bm kat rumah ni.
*duk depan komp jengah kejap2 fb, blog org boleh, tp time nak buat entry tu mmg tak dapat la, kecuali si Haqem tu tido dan yang lain2 gi sekolah. tapi time tu la pulak nak buat keje rumah lain kan! hihi..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bestnyer bila la youchien adam nak buat even gini gak ek...uwaaaa

Asmara said...

Ayu, ada tu nanti. biasa yochien mesti ada buat konsert. macam taun lepas jemput yg biasa, kali ni sebab 50 tahun yochien, buat special la sikit. hehe..

anie,Nagoya said...

teringin jumpa shimajiro.kkanie je.bebdk tak minat

Asmara said...

budak kecik je minat, anak kak anie dah x pandang katun2 ni. diorg mesti start layan anime pulak. ahaha..

sarah said...

happeningnya life kat jepun yer..best la bc blog nih..