Buat separuh adunan dari resepi, kuih ni budak2 suka makan sebab lembut gitu kan. Baru perasan budak2 ni kalau kuih2 keras diorang tak jalan sangat, tapi kalau kuih lembut2 mcm kek mmg suka la. TQ kat tuan punya resepi. :)
Sumber: Mama kastam Myr
Bahan-bahan ( 55 biji )
4 cawan tepong gandum
1 1/2 cawan gula caster
3 biji telor
1 1/2 cawan santan
1 sudu makan ovelette
1 sudu makan baking powder
1 sudu teh pewarna hijau
Inti kelapa
1 biji kelapa parut putih sahaja
2 sudu teh garam
1 sudu makan tepong ubi
Cara-cara
1. Ayak tepong bersama baking powder, ketepikan.
2. Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
3. Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselang seli dengan santan sehingga habis.
5. Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
6. Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. 7. Kukus selama 5 minit.
8 comments:
sedapnyaaaa huhu..teringin nak cuba buat..acuan dia kak as bw dr mesia ke?
sedapp.saya pun suka kuih ni tp tak pernah try lagi. Takde acuan nak buat. Next time mesti nak try :-)
p/s: thanks a lot for resepi donut aritu. Saya dah buat. Seronok sgt sbb dpt output yg best. kali ni baru berjaya mengatasi masalah saya dgn yeast :-). Lps ni saya mesti rajin jengah resepi kat sini lagi. Thanks a lot.
assalam ...nampaknya kat sini lagi sejuk yer hari ni -1 degree c...tapi kira oklah kalau compare masa -25 degree hari tu tak thn juga dibuatnya...btw nampak sedapla kuih puteri ayu ni...lama tak mkn kuih ni.
nie mesti acuan imported dr Mesia kan..hehe.. umie pun baru aje mkn kuih seri ayu nie..bukan umie la yg buat tp jiran sebelah yg bagi..hehe
uwwaaa....dah berpuluh thn tak mkn kuih ni.mana as dpt kelapa?
Hanis, haah akk kirim org mesia poskan.
Lady, hehe.. boleh mintak org mesia pos nnti. Oh menjadi donut ye. Alhamdulillah.. nnti boleh buat selalu. :)
Nieza, sampai bulan Mac ni nanti sejukk camni. Winter kat sini mmg lama. huhu..
Umie, hehe.. apalagi lepas ni pinjm la acuan org sebelah. ekeke..
K Anie, guna kelapa kering tu letak air panas sikit. :)
ayu nya kuih ni. :) sampai skrg x penah nak mencuba2 lg. hehe
Dah lama teringin nak try buat. Tapi lum buat2 lg, kira list KIV la tuh..
Post a Comment