Thursday, November 11, 2010

Sotong Oriental

Menu sotong yang sedap! pertama kali cuba resepi ni, campuran tomyam dan kari mmg menjadilah. Selain masak sambal atau goreng tepung buat masak ni pun ok. Resepi tengok kat kak Nor ganu . Mekasih ye kak! Senang, cepat dan sedap!

Bahan2
500 gm sotong
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris
Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.

No comments: