Ini hasil tangan kawan tu la, nama dia Azila. Lupa la pulak nak ambik gambar sama2. Resepi kek coklat yang selalu dibuat sebab paling cepat, senang dan sedap! Lain kali boleh datang lagi, main masak2 sama2. hehe..
Bahan-bahan,
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
3/4 serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 s/k vanilla essence
2 biji telor
1 cawan susu fresh
1 cawan minyak
1 s/k nescafe (dibancuh dengan 1 cawan air panas)
Cara-cara,
1. Ayak tepung, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat
2. Pukul telor, gula hingga kembang.
3. Masukkan minyak dan esen vanilla, gaul sebati.
4. Masukkan tepung, susu fresh dan air nescafe, gaul sebati.
5. Tuang adunan ke dalam loyang, bakar pada suhu 180C selama 45 minit.
6 comments:
Salam kenal2 :)
Sedapnyer Kak tengok your cake. Duk lama teringin nak try baking2 nieh but kat rumah still tak der oven. Bdw, minyak yang akak guna tu minyak apa yer.. Kot2 la husband saya tetiba baik hati nal belikan oven. Hehehe..
Thanks.
P/s: jemput jenguk ke blog saya. :D
salam ziarah,salam kenal
yum2
Messy mummy, thanks sudi ziarah. oh minyak tu saya guna minyak jagung. nak guna minyak masak lain pun ok atau guna butter yang dicairkan pun boleh.
Peripia, terima kasih. datang lagi. :)
salam kak as, Memang best sembang and buat kek....nanti kita lepak and buat kek lagi...tunggu i sihat dulu...hehe
saya nak tanya yg air panas tu mmg tak perlu sejukkan dulu ye?thanks ye.
@Anon, tak perlu sejukkan, mmg guna panas2 untuk cairkan nescafe. :)
Post a Comment