Bahan-bahan
- 1 tin nangka muda dalam tin - toskan airnya kemudian basuh
- Ayam - potong kecil @ kepak ayam @ kaki ayam
- Santan Pekat
- Air
- *1 batang cili merah+cili padi @ 1 sudu besar cili kisar
- *1/2 biji bawang besar @ 3 biji bawang merah
- *2 ulas bawang putih
- *1/2 inci kunyit hidop
- 1 sudu besar serbuk kari ayam
- 1/2 kiub ayam
- 1 keping asam keping
- 1 batang serai - ketuk
- daun kari
- garam dan gula
- Tumbuk bahan yang bertanda *.
- Panaskan minyak. tumis hingga naik bau. Masukkan skali daun kari dan serai. Bancuh serbuk kari dengan sedikit air dan masukkan.
- Masukkan pula ayam dan gaul rata. Masukkan kiub ayam dan sedikit air. Biarkan sehingga ayam setengah masak.
- Masukkan pula nangka, asam keping, santan dan juga sedikit air.
- Perasakan dengan garam dan gula. Didihkan hingga terbit minyak.
- Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment