Wednesday, November 24, 2010

Gulai Nangka dan Ayam

Dah lama nak makan nangka ni. Tengok kak hana ada beli nangka dalam tin, kita pun teringin. Kalau dapat nangka muda yg fresh mesti lagi sedap. Resepi ni mmg dah cukup sedap dah! Resepi kita tengok kat blog kak hana la. Mekasih ye kak share resepi yang sedap nih! Masak ni kita jemput adik2 makan. Ada yang ingat masak kari, hehe..

Bahan-bahan
  • 1 tin nangka muda dalam tin - toskan airnya kemudian basuh
  • Ayam - potong kecil @ kepak ayam @ kaki ayam
  • Santan Pekat
  • Air
  • *1 batang cili merah+cili padi @ 1 sudu besar cili kisar
  • *1/2 biji bawang besar @ 3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1/2 inci kunyit hidop
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam
  • 1/2 kiub ayam
  • 1 keping asam keping
  • 1 batang serai - ketuk
  • daun kari
  • garam dan gula
Cara-cara
  • Tumbuk bahan yang bertanda *.
  • Panaskan minyak. tumis hingga naik bau. Masukkan skali daun kari dan serai. Bancuh serbuk kari dengan sedikit air dan masukkan.
  • Masukkan pula ayam dan gaul rata. Masukkan kiub ayam dan sedikit air. Biarkan sehingga ayam setengah masak.
  • Masukkan pula nangka, asam keping, santan dan juga sedikit air.
  • Perasakan dengan garam dan gula. Didihkan hingga terbit minyak.
  • Angkat dan hidangkan.

No comments: