Tuesday, November 23, 2010

Apple Pie

Stok epal kat rumah tak terhabis2 lagi. Kali ni cuba buat jenis bakar, asyik buat yg goreng je. hehe.. resepi ni buat sama macam resepi pai epal goreng. Cuma yang ini bakar, acuan pai ni agak besar jadi doh jadi nipis. Tapi lebih rangup dan sedap! Lupa nak sapu kuning telor, rupa memang dah out, sambil buat sambil berperang dengan Haziq dan Haqem. Mama mencanai dua2 pun nak mencanai jugak. huhu.. Tapi xpe la hasil pertama pie apple jenis bakar!

Bahan-bahan,
Doh,
2 cawan tepung gandum
1\2 cawan butter (potong kecil)
sedikit garam
1\2 cawan fresh milk (sejuk)
Inti,
4 biji epal
3\4 cawan gula perang
sedikit serbuk kayu manis

Cara-cara,
- Gaul tepung, garam dan butter menggunakan jari hingga menjadi seperti serbuk roti
- Masukkan susu sejuk dan uli hingga sebati
- Sejukkan sebentar dalam peti ais
- Kupas epal dan potong dadu
- Masakkan epal bersama gula dan serbuk kayu manis hingga layu.
- Keluarkan doh bahagi 2. Lebihkan untuk bahagian bawah.
- Canai doh pertama dan masuk dalam acuan. Bakar sebentar 15 minit suhu 180C.
- Keluarkan dan tuang inti epal. Topping dengan baki doh tadi.
- Sapu kuning telor untuk lebih cantik.
- Bakar semula suhu 180C selama 30 minit atau hingga masak.

2 comments:

izahdaut said...

tak pernah lagi buat pie apple mcm ni atau pun versi goreng..teringin nak rasa.tapi budak2 ni blum nak reti lagi makan pie pie ni..tu yg slow sikit lagi nak buat..nanti nanti nak try jugak..

Asmara said...

Izah, budak2 kat rumah ni pun bersuap makannya. hehe.. diorang lagi suka makan epal gitu saje. kalau buat pie ni kami je yg makan. hehe..