Thursday, November 18, 2010

Ayam Bakar Lada hitam Mayonis

Ayam bakar yang sedap dan mudah. Resepi dari Ros Jintanmanis. Lupa pulak nak cover leher ayam tu. ekekeke.. Jemput makan..

Bahan-bahan,
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cm halia ( agak-agak je)
2 ulas bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, kicap manis madu dan serbuk lada hitam.

2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit atau satu jam, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas, Selamat Mencuba.

( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)


4 comments:

izahdaut said...

cantik je ayam tu berposing...... woooooooooo tak tahan tengoookkk

Juwita Jamaludin said...

salam as.. sedapkan resepi ni ita pun suka gak buat.. tapi tak sempat nak posing macam awak tu dah melantak dulu.. btw.. cantik gambo tu terliur tau

K.Nor said...

wahhh as, sedapnyer... terliur akak :)

Asmara said...

Izah, bakar sekor terus senang. malas nak potong2. hehe..

Ita, ini pun dah tak sabar nak mkan. hehe..

K. Nor, mmg sedap! leh cuba. :)