Friday, October 22, 2010

Kek Pandan

Lupa lak nak ambil gambar yang dah potong. heheh.. memang tak sempat. Potong2 terus je makan. Nak simpan resepi kat sini untuk panduan sendiri. Resepi asal daripada R-Lin, tapi ubah ikut kecepatan. hehe.. Resepi asal separuh adunan, tapi ni saya adjust untuk buat 1 adunan. Kiraan pun saya buat ikut cawan dan tak marble dengan coklat.

Bahan-bahan,
5 biji telor
1 cawan gula
1 sudu ovallate
50ml santan pekat
1 sudu teh pandan pes dan pewarna hijau
1 cawan minyak masak
2 cawan tepung gandum - ayak
1 sudu teh baking powder

Cara-cara
1. Pukul telor, gula dan ovallate hingga kembang.
2. Masukan ayakan tepung dan baking powder. Kacau rata
3. Masukkan minyak masak dan santan, kacau rata.
4. Masukkan pes pandan dan pewarna hijau, kacau rata.
5. Bakar pada suhu 180C selama 45 minit.

No comments: