Thursday, October 21, 2010

Kari Ayam Hijau Thai

Nak simpan resepi kari hijau thai kat sini. Selalunya guna pes yang dah siap. Tapi yang ni cuba buat sendiri, tapi ada campur jugaklah pes yang dah siap. Nih buat masa jamuan haritu. Posing pun dalam periuk lagi, hehe.. Resepi tengok kat cik mat gebu, banyak jugak yg skip2nya. Bahan ada yang takde. tp berasa jugaklah kari ijo thainye tu. hehe.. Mekasih kat cik mat sudi share resepi.

BAHAN PES KARI HIJAU :-)
1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus
(saya guna 7 biji cili hijau Jepun, buang biji)
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas dan halia
1/2 cawan daun ketumbar
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil
(xde)
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan

BAHAN KARI HIJAU THAI ;-)
1 ekor ayam
1 biji terung biru, didadu besar2
(x letak ganti kentang)
1 biji tomato, belah 6
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk
(guna lada hijau jepun, x ketuk)
Pes kari hijau thai (resipi diatas)
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya
Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam) -
xde

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PES KARI HIJAU THAI :- Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
  2. UNTUK KARI HIJAU THAI :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai dan juga daging. Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
  3. Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk. Masukkan terung dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan. Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
  4. Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api.

No comments: