BAHAN PES KARI HIJAU :-)
1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (saya guna 7 biji cili hijau Jepun, buang biji)
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas dan halia
1/2 cawan daun ketumbar
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil (xde)
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan
BAHAN KARI HIJAU THAI ;-)
1 ekor ayam
1 biji terung biru, didadu besar2 (x letak ganti kentang)
1 biji tomato, belah 6
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk (guna lada hijau jepun, x ketuk)
Pes kari hijau thai (resipi diatas)
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya
Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam) - xde
CARA MEMBUATNYA :-)
1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (saya guna 7 biji cili hijau Jepun, buang biji)
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas dan halia
1/2 cawan daun ketumbar
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil (xde)
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan
BAHAN KARI HIJAU THAI ;-)
1 ekor ayam
1 biji terung biru, didadu besar2 (x letak ganti kentang)
1 biji tomato, belah 6
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk (guna lada hijau jepun, x ketuk)
Pes kari hijau thai (resipi diatas)
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya
Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam) - xde
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK PES KARI HIJAU THAI :- Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
- UNTUK KARI HIJAU THAI :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai dan juga daging. Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
- Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk. Masukkan terung dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan. Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
- Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api.
No comments:
Post a Comment