Friday, August 20, 2010

Nasi Tumis

Menu berbuka semalam, buat nasi tumis ni. Nasi ni paling senang dibuat. Resepi mak mertua yang ajar. Lebih kurang macam nasik minyak jugak. Tapi ni guna beras Jepun, sedap jugak. Lauk yang mak mertua selalu buat makan dengan nasik ni sambal ayam, kentang goreng dan timun salad. Suamiku bertambah2 makan kalau buat nasik nih. hihi...

Bahan-bahan,
4 pot beras
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1/2 inci halia
1 / biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 helai daun pandan
2 sudu margerin
1 sudu garam
Air

Cara-cara,
  • Basuh beras dan masak nasik seperti biasa
  • Potong dadu bawang dan halia
  • Panaskan margerin atas kuali
  • Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih dan lawang hingga naik bau
  • Masukkan bawang dan halia tadi
  • Tumis hingga garing sedikit
  • Curahkan bahan tumis ke dalam periuk nasi tadi
  • Masukkan daun pandan dan kismis
  • Kacau beras dan masukkan garam
  • Masak seperti biasa

1 comment:

cplud miera said...

wah..akak, cm best jer. cm senang jer. nk try uat la ;)