Nak buat kuih cara lauk tapi malas la pulak nak buat lauknya. Jadi cara manis lagi mudah dan sedap. Semalam berbuka dengan spaghetti je. Tapi masa sahur makan nasik jugak. Resepi kuih cara ni amik kat resepiraidah. Terima kasih kat tuan punya resepi yang sudi share resepi. :)
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
sedikit air daun pandan/pewarna hijau
secubit garam
gula secukupnya
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
sedikit air daun pandan/pewarna hijau
secubit garam
gula secukupnya
Cara membuat:
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis.
~ Kemudian campurkan dengan gandum, telur & garam. Tapis utk memastikan adunan tidak berketul.
~ Bila adunan siap masukkan kedalam acuan yang telah dipanaskan, perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~ Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
1 comment:
asmara....aku slalu je buat kuih ni guna acu takoyaki.janji leh bedal.hehe...
Post a Comment