Alhamdulillah semalam buat kenduri berbuka puasa di rumah. Jemput adik2 dan 2 warga Indonesia yang berpuasa di sini. Menu utama untuk hari ke enam berpuasa adalah nasi tomato. Dah banyak kali buat jugak nasi tomato ni sebab senang je. Menu lain kek batik coklat, karipap, pengat pisang dan air sirap.
Kene buat jamuan awal sebab adik2 ramai yang nak balik m'sia. Itupun ramai jugak yang dah balik. Seronoknya nak balik berpuasa dan beraya di M'sia! Rasa nak ikut je, huhu..
Bahan-bahan,
4 cawan beras Basmathi
4 cawan air
1 cawan susu cair (guna fresh milk)
1/2 kiub ayam
Bahan Tumis,
1 biji bawang besar - kisar
1 biji tomato - kisar
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 helai daun pandan
5 sudu butter
4 sudu tomato puree
1 sudu garam
Cara-cara,
- Panaskan butter (gunakan periuk nasi elektrik) atas api gas
- Tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih lawang dan buah pelaga
- Masukkan bawang dan tomato
- Tumis hingga kuning
- Masukkan tomato puree, beras dikuti air dan susu.
- Gaul sebati masukkan bahan perasa dan daun pandan
- Tutup api, angkat periuk masakkan seperti biasa menggunakan elektrik.
3 comments:
wah..nmpk sedap..sy blom pnh lg wat ns tomato..leh try ni
salam kenal..
hmm...bestnya nasi tomato..nanti nk buatla..harap2 menjadi la..sya ni selalu kantoi kt dapur...he3...
Miera, senang je boleh buat punya. hehe..
Syamila, oh mesti boleh, yang penting nasik tu masak. hehe..
Post a Comment