Menu utama majlis iftar semalam, buat nasi jagung. Pertama kali cuba buat nasi jagung ni. Senang je lebih kurang macam nasik berperisa yang lain, cuma ada tambahan badam hancur. Resepi dari
zara klate myr. TQ share resepi. :)
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 1 tin jagung whole kernel (yg biji²) - ditoskan airnye
- 4 cawan beras basmathi
- 4 cawan air (campuran air biasa + air jagung)
- ½ cawan susu cair
- ½ cawan gajus/badam yg telah dikisar
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- sedikit halia*
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu besar minyak
- 2 helai daun pandan disimpul
- sedikit garam
- kisar bahan yg bertanda *
Cara-cara
- basuh beras hingga bersih. dan rendam dlm lebih kurang 20-30 minit.
- panaskan mentega dan minyak dlm periuk. kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia yg telah dikisar. tumis hingga wangi dan garing.
- masukkan campuran air dan daun pandan serta garam. didihkan.
- stelah mendidih, masukkan susu, gajus/badam yg dikisar dan beras. kacau rata dan didihkan lagi.
- stelah nasi hampir kering, masukkan jagung. balik² kan nasi dan tutup periuk. kecilkan api nye dan masakla hingga tanak.
- ***kalo tak suke jagung, leh digantikan dgn sayur campur. hidanglah nasi dgn bawang goreng, kismis atau badam/gajus yg telah digoreng dulu.
No comments:
Post a Comment