Sunday, August 29, 2010

Kuih Sagu

Alhamdulillah semalam dapat jugak buat iftar kali kedua di rumah kami. Seronok bila ramai orang datang rumah dan makan bersama2. Iftar untuk adik2 yang masih belum pulang ke m'sia termasuk juga warga indonesia.
Masak menu simple je semalam. Mama tak boleh dah nak masak banyak2 jenis makanan, sejak ada 3 orang anak ni agak terkejar2 jugak. Haqem la yang tak senang duduk. huhu.. nak mama duk ngan dia je. Kadang tu dah tidur bila mama bangun je dia pun bangun sama. Penat jugak kalau asyik nak berkepit je nih. huhu..
Salah satu kuih yang sempat dibuat. Akhirnya dapat jugak beli sagu kat jepun ni. Terima kasih la kat Juwita yang beritau nama sagu kat baticrom tu. hihi.. tapi sagu ni kemain besar, agak lama jugak nak tunggu sampai betul2 masak. Itupun tak berapa nak masak jugak, penat kacau atas api, last2 kukuskan aje. huhu.. Resepi dari syahmi myr. Terima kasih. :)

Bahan-bahan,
1 cawan sagu (basuh dan toskan)
1 cawan gula
2 cawan air
Pewarna
Kelapa parut dan garam

Cara-cara,
1. Masak gula dengan air hingga gula larut
2. Titikkan pewarna
3. Masukkan sagu dan kacau hingga mendidih dan saug nampak jernih
4. Tuangkan dalam bekas dan sejukkan
5. Bila benar2 sejuk, potong dan terus gaulkan dengan kelapa parut

* Saya guna kelapa kering dan tips supaya sagu tak lekat basahkan loyang terlebih dahulu baru letak sagu yang telah dimasak.

No comments: