Buat salad mayonis untuk sayur, mudah dan ringkas. Menu haritu nasi jagung makan dengan ayam percik dan salad. Menu sampingan sempat jugak lah buat kuih sagu, cendol, popia ketam dan muffin coklat pisang. Gambar mana yang sempat ambil je, Haqem plak asyik berdukung dgn papa. xmo sgt pulak dgn org lain. Tapi lepas iftar baru dia ok sebab mama dapat layan dia. Alhamdulillah majlis berjalan lancar. Terima kasih buat adik2 yg datang. :)
Resepi ayam percik dari kak yani myr lagi. Tq ye kak. :)
Bahan-bahan ( 4 orang )
1 sekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa@asam keping
cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa
1 sekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa@asam keping
cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
- Masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
- Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
- Bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
- Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2
2 comments:
kak as, rajinnye msk tuk iftar, kat sane rmi lg ke student, kat cni dah tgl sket je, tu pun xlarat nak wat iftar, masak makan sendiri jela..sib baik stil ade mood msk lg, klu tak buke kt joyful jela, hehe
Ayu, haritu buat ada la dlm 15 orang mkn. hujung minggu ni ramai balik dah. tinggal 4 org je x balik. huhu..
Post a Comment