Percubaan pertama buat kuih ni. Mula2 tengok resepi macam kuih donut pun ada, tak sempat buat 2x kembang. Sekali kembang je terus digoreng. Buat sambal ikan bilis sikit, letak dalam kuih pun sikit je, budak2 dengan papa tak makan pedas. Resepi dari kak yani myr. Terima kasih sudi share resepi.
Bahan-bahan ( 8 biji )
- *200g tepung gandum-
- *140ml susu/ air
- *2 sudu besar butter/margerin-
- *2 1/2 sudu besar gula halus
- *1/2 sudu kecil garam
- *2 sudu kecil dry yeast
- minyak untuk menggoreng
- - sambal ikan bilis
- - timun
Cara-cara
- Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
- Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
- Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
- Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
No comments:
Post a Comment