Thursday, July 8, 2010

Muffin Strawberry

Kene masuk entry gak ni. Tapi alamak lupa sangat kat mana amik resepi ni. Tapi saya sangat rajin mengopi dalam buku, maklum la orang dulu2 kan suka salin dalam buku. hihi.. percubaan demi percubaan dalam membuat muffin. Boleh la buat makan sendiri. 2/3 kali buat lagi nanti mesti ada peningkatan sikit kot.

Bahan:-
180g margerin
140g gula halus
220g tepung
2 biji telor
100 ml fresh milk
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh strawberry emulco dan sikit pewarna merah
Inti - Jem strawberry


Cara Membuat:-
1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang kemudian masukkan telor pukul lagi.
2. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu. Gaul rata.
3. Masukkan strawberry emulco dan pewarna merah, gaul sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam muffin cup (separuh cup) isikan dengan jem strawberry ditengah.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 175C selama 30 minit.

3 comments:

my balqis said...

kak as, nape lame xupdate blog, sedapla nampak muffin tuh, saya xpandai buat muffin , kalau wat pun jadi cupcake, apesal ntah :(

~ yus ~ said...

wah...dah start balik dgn rutin dulu yer. Hari tu masih mood cuti2 malaysia ker?..hehe

Asmara said...

Ayu, xde mood la Ayu, bukak pun malas. hehe.. tp ramai plak kawan2 bertnya. update gak la sikit utk kawan2. :)

Kak Yus, huhu.. x tau la ni betahan ke tak. bz ngan budak2 dah skrg. x leh nak duk lama2 depan komp dah. skrg online guna iphone je. (ececece..) hehhe..