Bahan-bahan,
- 1 paket pasta (macaroni atau apa2 pun boleh)
- Olive oil (minyak biasa pun ok)
- Mozarella cheese dan oregano (untuk topping)
- 1/2 cawan daging cincang
- 1 biji bawang besar
- 1 tin tomato chop
- 2 biji kentang
- sedikit garam dan perasa
Sos Putih:-
- 2 sudu besar margerin/olive oil
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1 cawan susu segar
- 2 - 3 keping sliced cheese
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu besar margerin/olive oil
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1 cawan susu segar
- 2 - 3 keping sliced cheese
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
Cara-cara,
1. Rebus pasta hingga masak bersama sedikit minyak dan toskan.
2. Tumis bawang, daging, tomato chop dan kentang hingga masak dan pekat.
3. Sos putih- Panaskan mentega/minyak dengan api perlahan
4. Masukkan susu segar, sliced cheddar cheese, serbuk lada hitam dan tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau hingga adunan sedikit pekat dan berkilat. Angkat dan ketepikan.
Cara Melapis:-
- Masukkan 1 cawan pasta ke dalam loyang
- Lapis dengan sos putih atas pasta
- Lapis pula dengan sos daging tadi
- Taburkan mozarella cheese.
- Ulang step 1, 2, 3 dan 4 hingga penuh bekas.
- Bakar pasta pada suhu 180C selama 35 - 40 minit atau hingga permukaannya nampak keemasan.
No comments:
Post a Comment