Sunday, May 17, 2009

Takoyaki

My favourite food kat sini, eh bukan kat sini je dari Mesia lagi dah minat giler kat kuih nih. Sejak hubby beli dari Singapore terus jatuh cinta kat Takoyaki nih. Siap carik satu Melaka tp tak jumpa. Ada kot x carik betul2. Last2 jumpa takoyaki jual kat pasar malam kg aku kat Muar tu. hahaha.. best gilak. Dulu tak tau la buat dia mcmanakan. Rasa mcm tak boleh buat jer. Dah duk sini pergh.. senang giler, anytime boleh buat.
Bahan dier senang jer, sebungkus tepung takoyaki nih, sebijik telor ngan air (sukat ikut bungkusan tepung tuh). Isinya pulak tako(sotong/octopus) potong kecik2, kubis potong halus2 ngan daun bawang. Kalo suka boleh letak halia jeruk. Pastu masak atas acuan dia. Acuannya dah lama beli tapi sebab tepung nya tak jumpa2 lagi baru ni dapat buat (thanks kak hana). Dah masak letak katsuobushi (fish flake), serbuk nori ngan mayonis. Ada letak kicap sushi sikit. Tak sangka berjaya jugak percubaan membuat takoyaki nih. Pasni takyah beli kat luar lagi, buat sendirik lagi puas hati makan. Kenduri takoyaki kitaorg hari ni. Batrisya ngan Haziq memang suka sangat makan nih. :)