Bahan-bahan
- 1/2 kg daging
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh) - Guna jenama lain
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- Kulit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
Cara-cara
- Daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
- Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
- sesuai dimakan dengan nasi dan roti
4 comments:
thanks for that recipe as...mmg kena cuba nie..tgk pun dah sedap : )
oko ni ass..keje masak jer ehh..pastu xnk pos lak tu kat sini...
haah la As keje masak je ...best tul tgk nye .... sushi tu dah le my fav...
Reen: cuba Reen jgn tak cuba tau.
Fadzli : Confirm je korang dtg, kitaorg sediakan menu sedap2 utk korang. hehehe.. (listkan nak makan apa ye.. hwahwahwa..)
kak tinee: itulah namanya surirumah sepenuh masa kak. hehe..
Post a Comment