Guna biskut berperisa vanilla yang budak2 tak makan. Nak buat pun senang je. Ada yogurt, biskut, fresh cream, fresh milk, gula sikit, gelatin dan marjerin dah siap. hehe.. takyah masuk oven masuk icebox je, kuarkan dan makan. Nak tau ke buat mcmana? sonang jo..
Bahan-bahan,
- Biskut (120g)
- 500g Yogurt
- 50ml Fresh milk
- 200mk Fresh\whipping cream
- 1 sudu gelatin
- 1 sudu margerin
Cara-cara,
- Hancurkan biskut, gaul ngan marjerin sesudu letak dlm bekas untuk base
- Yogurt tu kene sejat dulu pastu whisk dengan fresh cream sampai jadik krim
- Panaskan fresh milk dlm 50ml campur dengan gelatin sesudu pastu campur dlm krim yogurt tadi
- Letak atas base biskut tu masuk esbok sampai le keras.
4 comments:
Best la ko dik ...rajin sgt nk mencuba ...akak ni masak yg basic pun tk pandai...huhu skarang morning sickness lagi la tk berasap dapur
wah tahniah kak!! awal2 bulan ni mcm2 le alergicnya. hehe..
salam kak :)
kalau gelatin di jepang ada yang halal?
jenis yang manakah?
Gelatin saya beli dari malaysia jenis halalgel. Gelatin di nihon x boleh makan. :)
Post a Comment