Thursday, September 6, 2012

Haziq, Yochien, Hanabi dan tarian Anpanman

Gambar sebelum pergi sekolah. Pergi sekolah jam 9:00 pagi balik jam 2:00 petang. Yochien atau tadika swasta yang agak mahal kalau di Jepun. Sebulan yuran 20k-30k yen = RM800 - RM1200. Tapi kami dapat pengurangan separuh untuk bayaran yuran. So sebulan bayar dalam 11k-13k yen = RM500-RM600 sebulan. Rugi pulak kalau tak hantar sekolah kan. Ada Hoikuen atau tadika kerajaan, tapi tak layak pulak sebab ibu bapa kene bekerja. Tadika ni murah sesangat, hantar dari pagi sampai ke petang bayaran hanya bawah 3k yen = RM120 sahaja! Jadi sangatlah beruntung kalau dapat hantar anak ke Hoikuen ni. ;)

Video masa Bon Odori Kashinomi Yochien tempohari. Baru terajin nak upload videonya. Inilah antara aktiviti sekolah yang best. Bayar mahal2 servis mestilah berbaloi gitukan. hehe..

Untuk kenangan Haziq tengok balik nanti dia menari lagu Anpanman. Comel! :D

Bersenam, selalu over. hehe..

Bunga api(Hanabi) yang sempat diambil video. Mama malas nak amik banyak2 sebab nak tengok bunga api puas2 depan mata. Kalau amik video kita kene tengok kat videocam tu la kan. :)

20 comments:

LydSunshine said...

Cemana boleh dapat diskaun tu As? Tapi mahalnya... Dah diskaun pun mahal lagi. Huhu.

ijayuji said...

Salam kak, tu ler kan murah kan kalau dapt masuk hoikuen, akak kerja jugak lerr hihihi.... Kira murah lagi kat sana kalau masuk youchien, kalau kat sini dah tak dpt yuran segitu sebulan, kita hantar ank kita kat youchien sini sebulan sahaja dlm 1600RM, itu belum termasuk kelas2 lain mcm masuk club bola sepak ke, pastu kelas nihongo atau eigo lagi, lebih kurang 2kRM jugak tiap2 bulan huhu..

Ijah EmoTemo said...

heheh yuran tadika tu boleh tahan jgk berpeluh nk membayar hehehehe

Ijah EmoTemo said...

heheh yuran tadika tu boleh tahan jgk berpeluh nk membayar hehehehe

inazamri said...

pitam tgk tang yuran tadika swasta tu.Mau gaji kena belas puluh ribu ni.

al-lavendari said...

saya teringin sangat nak pergi melawat country side di jepun .. entah bila hajat itu akan tercapai.

terima kasih beri komen yang sangat baik kat entri saya hari ini. izinkan saya gunakannya untuk bahan entri saya akan datang.

Kesuma Angsana said...

amboi yurannyer !

fazian.batrisyia said...

mak ai...mahalnya...apa nak buat...kena jugak hantar utk pembelajaran awal kan...

ieda said...

mak aihhhh mahai tuu ...
huhuhuh demi anak2 kan dik

Irfa said...

kalah yuran kolej swasta kat mesia
hehe

Rai said...

mula mula saya baca 13man lepas jadi separuh..baca kali kedua baru paham 1man3zen..hadessh...

ok la..tadika swasta kat sini pun tak jugak murah..kira kalau consider pendapatan kat malaysia ni kira RM130 je..murah la tu kan.. pulak tu kat sana saya rasa lagi puas ati dari kat malaysia ni..so sangat berbaloi kalau 1man++ tu.

Asmara said...

@Rai, betul tu murah la kiranya kan kalau ikut gaji sini. hehe.. gomen saje je tulis 'k' senang org lain paham. ekekeke.. biasa pun sebut man2 je kat sini kan. :D mmg puas hati sgt. terasa nak dok sini je. muahaha.. tp kene sedar diri la pulok.

Unaizah said...

Besar nanti Haziq sure gelak-gelak tengok video ni semua. Kenangan & proof penah dok Jepun...

NUR said...

Comelnya.. Mahal gak tu

al-lavendari said...

kalau tak keberatan bolehkan saya tahu -, Asmara ni belajar ke ikut suami di sini ? bila datang ke Jepun ? bila dijangka kembali ke tanah air?

saya menghadapi kesukaran utk memperkenalkan Asmara dalam entri saya.

FnF Simple Life said...

wah3x... mesti bersemangat Haziq nak pi sekolah kan... iye ke As tk nak balik ek... sy lak rasa tak larat dah dok Nihon ni. dah le dua2 asben n wife tak reti nihongo... penin kepala pasal sekolah anak dan mcm2 urusan lain...haishhhh... ni gi checkup peknen kat spital, dr tu lak tak reti ego... penin3x... haishhh lagi...hehehe... hujung bulan 10 ni kalo ada rezeki nk gi Niigata. jauh ke dari tempat As ye?

Asmara said...

@Lyd, boleh dapat sebab suami student. :D

@Al-Lavendari, saya ikut suami belajar. Dah hampir 4 tahun di sini. Tak lama lagi dah nak balik Malaysia. Alhamdulillah suami dah tamat pengajian. :)

@FnF, mula2 mcm tu Fidzah, tpi sebab husband pandai nihongo takde masalah kot, tu yg best duk sini. hehe.. Niigata dekat je Fidzah, tapi tak sempat jumpa kat sini kot. Kita jumpa kat Tokyo nanti InsyaAllah. saya mesej awak ye. :D

al-lavendari said...

terima kasih.

Marya Yusof said...

Mmg comel! Budak2 mmg cepat dpt! Iman pun dah pergi school... Kalau dok Msia mmg tak mampu nak bayar yuran sekolah kat sini... Demi anak2 kan as :))

Amir said...

Salam...saya sekeluarga baru je pindah ke Yokohama awal bulan lepas. Sekarang baru nak cari sekolah tadika utk anak2. Mcm time skg ni kan tadika dah banyak yang penuh. Kalau kami cuma hantar anak2 ke Kumon sahaja, boleh tak? Nanti masa di tahun 1 mereka boleh terima tak di sekolah Jepun?

Amir