Lapisan atas tu saya guna hoen kwe putih, yang bawah tu guna hoen kwe hijau. Kuih ni pun saya bawa masa berbuka di rumah Hanis di Sendai. Kat rumah Hanis baru dapat rasa. hehe.. act. yg belah atas tu keras sikit sebab terkurang air pulak. Tapi masih sedap dimakan. :D
Resepi Kuih Talam/Tepung Pelita
Bahan2 A (Lapisan Hijau)
- Tepung Hoen Kwe (hijau)- 50g(1/2 tiub)
- Gula halus - 60g (3/4 cawan)
- Garam 1g (1/4 sudu)
- Santan 450ml (2 1/4 cawan)
- perisa pandan - 5 titis
Bahan2 B (Lapisan Putih)
- Tepung Hoen Kwe (putih)- 50g(1/2 tiub)
- Gula halus - 60g (3/4 cawan)
- Garam 1g (1/4 sudu)
- Santan 450ml (2 1/4 cawan)
Cara-cara,
- Untuk membuat lapisan hijau, campuran bahan A ke dalam periuk
- Masak dengan api yang sederhana sehingga pekat dan sebati
- Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sejuk sehingga keras
- Ulangi langkah 1 & 2 untuk membuat lapisan putih dengan menggunakan bahan B
- Tuangkan ke atas lapisan hijau tadi dan sejukkan di dalam peti sejuk
*Pagi tadi Batrisya ada pertandingan berenang kat sekolah. Tahniah dapat no 1! nanti2 masuk cerita. Petang tadi pulak kawan Jepun saya datang rumah nak makan roti jala. :D
8 comments:
Macam lompat tikam plak rupa dia.
assalam As..kalau bulan puasa..banayk jual ni..acik beli je.
bagus nya batrisya kecik lagi dah pandai mengait
akak buat sekali je tepung pelita ni As, pastu rajin beli lagi...hihi.
anak sulong rine umur 11 tahun dah.. actually rine kawen masa umur 18 tahun...heheheh..dah nak masuk 14 tahun rine kawen sis..
da tak letak dalam daun pandan lagi eh as...
Bagusnya Batrisyia.. Kecik-kecik dah pandai berenang..
rajin tul as mencuba ..;)
keras sikit ok je .. janji ada rasa ..
admire sungguh ng skill kak as buat pelbagai makanan.. i wish one day i will be just like u.. kena suka masak.. he3.. The past part of family, mommy/wife/mom's cooking~
Post a Comment