Tuesday, July 24, 2012

Matcha Green Tea

Air kegemaran di musim panas. Cuma campurkan dalam susu dan letak ais. Sedap! Saya memang suka sangat perisa matcha ni. Kalau beli aiskrim pun mesti pilih perisa green tea. Saya beli pati yang dah siap, rasanya  keluar masa musim panas je, harga 99yen satu paket. Dalam 1 paket tu ada 5 pati.  Sesuai juga dibuat minuman untuk berbuka. :D

Hari ni waktu berbuka puasa di Yonezawa jam 6:56. Tapi sehingga kini jam 5:44 saya belum masak apa2 lagi. hehe.. Kalaulah ada pasar ramadhan senang betul boleh pergi beli je. Menu hari ni sambal sotong, ikan goreng dan rojak. Ok nak start memasak! ;D Selamat berbuka puasa!

20 comments:

Nuwairani Ismail said...

selamat berbuka kak as..nampak sedap je air tu...

mama maman aka yana said...

nmpk cam sedap... :-)

~♥ OjaAmran ♥~ said...

selamat berbuka..cepat juga ye maghrib masuk kat sana.. :D

Nur-nba said...

Teringin pula nak mencuba air ni.. Mesti sedap.. :)

zila norazila said...

slamat berbuka as..rasa2 ada x kt jusco air tue..:)biasanya brg2 jepun byk kt situ :)teringginnn

lady lavender said...

Kita pulak suka masak awal2 pastu boleh rehat2 tunggu buka puasa hehe..pkl 10lebih buka pose tp pkl 2 dah start masak kecuali yg nak kena mkn panas2 baru masak last minute :)

Ahlami said...

Kalau kak as, setakat 2,3 jenis lauk, 30minit pon boleh siap! Hehe

kasihredha said...

nampak sedapppp sgt

FnF Simple Life said...

wah ni betul2 mask last minute.sama cam saya... sejam sebelum berbuka baru nak masuk dapur. jadinye masak simple2 aje.amek gambar tu jangan harap le.siap masak terus hidang dan tunggu azan berkumandang...tak dan dah nak keluarkan kamera snap gambar sume..

SUka lak As ngn green tea ni ye.saya ngn hubby leh minum teh hijau panas atau sejuk tanpa gula je...bila dibuat aiskrim, kek dll dah manis tu memang tak lalu dah ;)

Asmara said...

@Zila, wallahualam.. Kalau jenis ni tak pasti tp kalau serbuk InsyaAllah ada. :)

@LL, wah awalnya.. Saya x boleh masak awal suka masak pastu terus makan lauk fresh la konon. Hihi..

@Ami, hihi.. Td tukar jd ikan bakar cepat sikit, pastu smpt goreng popia ketam, rojak tu guna kuah kacang express je. :D

@fidzah, sama la x sempat pun nk snap2 gmbr. Mmg suka masak ngam2. Sbb lepas masak terus mkn.
Oh x suka matcha eh. Sama kery yg ni pun dia x minum tp kalau teh panas atau sejuk boleh je minum. Saya suka betul aiskrim matcha tu. :D

Ain SSB said...

Nampak cam sedapnya sebab campur dgn susu kan! Tak pernah lagi rasa matcha ice cream...tak jumpa pon kat sini...huhu.

ijayuji said...

Salam ramadhan kak as n keluarga di sana sana sana sana :D mekaseh ingat kat kita, waaaaaa.... kita sampai skrg tak reti nak minum matcha :D kalau mugicha kita suke langsung takde kena mengena ahahaha.... Salam rinduuuuuuuuuu jugakkkkkkkk buat akak :D

Ummi said...

Assalamualaikum As, Selamat Berpuasa untuk As sekeluarga di perantauan...Waaah sedap eh matcha tea ice camni eh...akak kan, kan...x pernah jumpa serbuk green tea ni taaauu...x tau camne la rupanya paket kat Msia ni...hehee..kesian kan... ^___^

Chekgu Azrine said...

Serius. Air tu terliur je tgok..uhuk

cplud miera said...

alamak.. syedapnya!

Hanis MY said...

kak as memang hebat pling2 kejap je makanan dah siap wuwuwu...

fazian.batrisyia said...

wahhh..kagumnya as...pantas betul boleh buat menu tu...kalau i ler kan...lepas isyak @ tarawikh baru dapat makan tu...practice makes perfect

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bila puasa ni tengok apa pun sedap :D

Pantas betul As memasak ye...

Rai said...

suka matcha ais..masa mula2 dulu rasa pelik je..tapi da lama2 best! aritu ada client bawak ole2 kitkat matcha rasa heaven gila boleh makan.. hahaha..teringin kitkat sakura tu..mesti wangi kan..

Juliet_iRa~" said...

nmpk sedap je..hehee :)

selamat berbuka kak..