Tuesday, July 17, 2012

Haziq di Kashinomi Yochien

Tarikh 11 Mei 2012 (Jumaat), cerita 2 bulan yang lepas tak habis lagi. Masa ni mak abah ada di Jepun, selama 2 minggu mak dan abah di sini tiap hari memang ada saja aktiviti yang dibuat. Seronok sangat mak abah waktu tu, sebelum tu dapat melawat sekolah rendah Batrisya kali ni dapat pulak melawat tadika Haziq, melawat yang boleh masuk dalam kelas dan tengok aktiviti yang dibuat oleh pelajar. Kebetulan waktu tu memang ada hari Terbuka sekolah.
Ada pelajar baru sibuk jugak nak join budak2 dalam kelas. ;D Yang baju putih tu memang baik sangat la dengan Haziq (girlfrend Haziq dari awal masuk sekolah 2010), nampak Haqem pun dia yang cepat2 melayan.
Masa ni aktiviti nyanyian. Mama ada amik video masa ni. Keiko sensei (guru kelas) main piano dalam kelas, dalam tiap kelas memang ada piano. Sensei memang wajib pandai main alat muzik.
Meja Haziq, dalam kelas ada 24 orang pelajar. Haziq Bara 2 gumi(Kelas Ros 2), untuk sebaya Haziq ada 3 kelas. Masa ni sesi perkenalkan diri.
Selepas menyanyi, aktiviti mewarna pulak, water kaler  tu memang tiap sorang ada, simpan di sekolah, bekas air tu kene buat sendiri di rumah guna botol plastik. Masa ni sensei ajar cara campurkan warna untuk dapatkan warna yang lain. Contoh oren tu kene campur warna merah dan kuning untuk dapatkan warna buah oren. ;D Budak kecik tu pun sibuk gak nak join.
Masa mula sampai Syiho-chan ni cepat2 datang kat mama tanya macam2, siap peluk2 pinggang.  Baik dan ramah betul budak ni, hihi.. dia ni la yg selalu tunggu Haziq sampai sekolah, pastu tolong simpankan kasut Haziq. Berkenan betul dia dengan Haziq tapi Haziq tu bolayan je. hikhik.. Suka sangat mama nak amik gambar dia. Ada gambar tokmak dan ibu yg lain dalam kelas.
Balik tu jalan kaki dengan mak je sebab papa pergi solat Jumaat. Jalan ni la selalu lalu untuk ke sekolah Haziq kalau naik basikal atau jalan kaki.
Petang tu pulak kawan mama Yu-san datang rumah, sempat pulak bergambar. Selalu kawan2 Jepun datang rumah terlupa je nak amik gambar hehe.. Yu-san ni sensei English, duduk jauh jugak, so bila ada masa free baru dia boleh datang. Rajin travel oversea dia ni. Suka betul dengan kari yang mama masak waktu tu. Selain tu kawan sekolah Batrisya budak laki 2 orang tu pun selalu datang main kat rumah, Ren-kun ngan sorang lagi tak ingat nama. Rumah diorang dekat2 sini je. Untuk kenangan Batrisya dan Haziq nanti. ;-)

19 comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

rindu plak moment youchien adam dulu...youchien mcm event yg melibatkan parents khen

Nuwairani Ismail said...

sweet la kak as ni...nani boleh bayangkan nanti kalau batrisya, haziq besar...diorang baca cerita ni mesti rasa terharu...

Marya Yusof said...

As salam Asmara,

Seronoknye tgk xtvt sekolah anak2 di Japan ni kan... Semuanya ckp bahasa Jepunlah kan... Ke English medium? :))

Teratak Hami said...

Seronoknya kalau dapat dengar budak2 cakap Jepun ..

Daddy Ziyyad said...

haziq mesti fluent gila cakap jepun kan..:)

LydSunshine said...

Bakal menantu ke As? Hehehe... Sian dia sebab Haziq bolayan je dgn dia.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Comel pula bakal menantu As tu :D ehe

Seronok sensei dia datang rumah kan :))

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

pengalaman manis di negara orang :)

Chekgu Azrine said...

Wah..org jepun pun pndai n suka makan kari erk?hehe

Haziq ada gf??kemain!!

Kesuma Angsana said...

wah muka budak2 jepun ni sepesen je yek! hehe

Asmara said...

@Marya, 100% bahasa Jepun. ;D

@DZ, haah kot. dah lama sekolah kan. ;D

@Lyd, hihi.. tu la pasal, tapi dia tetap tak putus asa. :D

@Azrine, suka sangat! kari diorang tak pedas, dah boring kot mkn mknn diorang je. hehe.. best GF! ;D

Norzie hany said...

Santai aje budak2 ni belajar ye As.Wahhh...comelnya girlfrend Haziq.

FnF Simple Life said...

Bagus laaa Haziq kecik2 dah masuk yochien... nnt balik msia senang mama nk gi kerja. Saya risau gak nk balik kerja nnt...hehe

Nieda said...

wah nmp gaya nya ada menantu org jepunlah as...hikhik

aReLaN said...

huhuhu...best je nampak budak2 tadika kat nihon ni.banyak la bahasa diorang tau kan.hmmm

aReLaN said...

huhuhu...best je nampak budak2 tadika kat nihon ni.banyak la bahasa diorang tau kan.hmmm

ADEEYA said...

Seronoknyaa !:)

zila norazila said...

bestnya kt situ..bdk2 nampak hepi jew..semuanya nampak santai..wahh dh ada gf yer..heh ehe:)

Rai said...

best la yochien kat nihon.. terasa mcm nak duk sana hantar anak2 belajar kat sana..hahaha..semata mata kan..