Resepi untuk simpanan dan rujukan. Tart ni memang sedap sesangat! Sensei bagi resepi dalam kertas, salin kat sini untuk panduan. Resepi saya translate dalam melayu. :D
Sumber: Yoshiko Sensei (Kelas masakan Jepun)
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung
- 60g butter
- 1/3 cawan gula
- 1 biji telur
- *Bahan Filling
- 200g can of redbean (kacang merah yg dah siap direbus dengan gula)
- 1 biji telur
- 100cc fresh cream/whipping cream
Cara-cara,
- Pukul telur, gula dan butter sebentar hingga sebati.
- Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yang lembut
- Ambil adunan dan tekan dalam loyang tart, bulatkan dan cucuk dengan garfu.
- Untuk filling, campur semua bahan filling dalam blender dan sebatikan.
- Tuang filling atas adunan tart.
- Bakar adunan pada suhu 180C selama 45 minit atau hingga masak.
13 comments:
ahaaaaaaaaaaa..sudi pun kongsi resepinya...boleh la suruh wife saya try buat..ehehehe
Ni macam tart gergasi lah As.. kalau tart kita selalu buat comel-comel belaka.. nak cuba juga rasanya resipi macam mudah ajer..
vi harus mencuba resipi ini suatu hari nanti....suka sgt2 apa2 kuih yg ada redbean =0)
insyaAllah.. akan dicuba..kalau rajin..hehehe
Menarik utk dicuba....:)
kalau guna read bean yg dah siap bole ke? kene gak la cmpur dgn whipp cream tu ke?
@Asyifa, memang guna readbean yg dah siap dalam tin. kalau rajin nak rebus sendiri pun apa salahnya. hehe..ikut resepi kene la campur. ;)
Sedapnya As.... Kuih dorayaki guna kacang merah jugak kan? [tgk doraemon la ni.. hehhe]
suka mkn tart..harus cuba ni...bahan2 pun mudah...tak sabarnya nak buat rasanya...
amboi... sedapnya (^____^)
As,
redbean yang dah rebus dlm tin tu...kat malaysia ada tak ye?
kalau x de kena le rebus sendiri :)
@Lyd, betul la tu, pancake omputihnya. hehe..
@Kak Kasih, tak pasti la kak. maybe ada kot, kene cari. biasa org guna buat inti pau tu kan. ;)
as menarik tart tu.. tentunya sedapkan.. kacang merah memang sedap
ermmm nmpk menarikkk..
Post a Comment