Wednesday, June 13, 2012

Malunya shayer....

Hari ni saya adalah berangan jadi cikgu masak karipap kepada kawan Jepun saya. Tapi apakah nasib hari ni karipap ku masa digoreng jadi ternganga macam tu. hikhik.. Padahal selalu buat elok je rupanya. Tetiba petang tadi time kawan saya datang rumah nak belajar buat karipap jadi rupa itu pulak. Tak baik tau tunjuk pandai, muahaha... nasib baik rasanya sedap. eh kawan jepun saya yg cakap karipap tu sedap! Mula2 dulu saya bagi dia makan yg elok dan cantik siap bawak balik rumah, dia kata husband dia suka sangat dan suruh belajar cara buat dari saya. Hari ni karipap ni mengada2 takmo jadi elok. Mencik aii!

Act. tak kelim guna tangan, saya kelim guna acuan. Kawan tu pun kelim sama2, saya rasa tau kenapa. Isi perut karipap tu penuh sangat! Semuanya dikelim guna acuan, bila gorengan pertama tu elok je, masuk gorengan kedua dia dah ternganga. So baki yang ada tu saya kelim semula guna tangan, itu yg rupa comot macam tu, huhu.. Pengajaran, jangan tunjuk pandai! muahaha....

Ini baki karipap yang tinggal, selebihnya kawan saya dah bawak balik bagi husband dia sebab setengah bahan dia bawak. malunya sayer!! sebagai rasa bersalah saya bagi dia sepeket serbuk kari malaysia suruh dia buat sendiri kat rumah nanti. Harap2 jadiklah currypuff dia nanti. hihi..

22 comments:

Lady Lavender said...

hihii...saya pun dulu ajar kwn algeria buat kek karamel comotlah pulak karamenya. padahal kalo buat sendiri cun lah jugak. Memang time ajar org tu lah outputnya jadi mengada-ngada kan! anyway rasa sedap takpe As :-)

saya buat karipap suka kelim tangan aje tapi selalu terngaga jugak :-)
p/s: nak pengsan tgk tuliiip kat sana!!

FnF Simple Life said...

salam As. oh org jepun suka makan karipap ye... mesti sebab inti yang As buat tu sedap. Karipap sedap disebabkan inti dia kan... ;)

As try buat kuih bom inti kacang merah pulak...mesti kawan jepun As suka jugak...lebih kurang ngn mochi diorang kan...hik3x

lizz said...

tu lakan biler ader orang tetiber tak jadik .selalu gak jadi cam ni gerammm ..tapi takper janji sedapkan...

SURIA AMANDA said...

accident takpe...jgn jadi mcm i..sume x tau buat..

Nieda said...

Ketawa pusing kut lain..tak apa2 nanti boleh ajar benda lain pulak.

rostina76 said...

kik3x....maaf kros pun nak gelak. org brunei ckp 'CALI'....btw jgn serik mengajar org sbb setiap ilmu tu dpt pahala. btw dia dah tgk 1st dulu cantik xkisah le yg ni xcantik kot janji cedap ;)

kasihredha said...

ala biasa le...kadang2 memang boleh jadi mcm ni..
nanti kalau as dah balik msia sure kawan2 jepun tu dah susah nak dpt serbuk kari lagi kan :)

Nuwairani Ismail said...

pergh! semangat gile dia nak belajar buat karipap. rasanya wanita2 kat malaysia ni pun bukan semua tahu buat karipap (termasuklah tukang komen ni) hihih...

tapi kan, yang nani noticed la. org jepun memang suke kuih2 malaysia ni. hari tu buat cekmek molek, roti jala, semangat aje diorg makan.

Daddy Ziyyad said...

hahaha..takpelah..janji sedap kat tekak jepun tu..

karipap bahawa jepun apa?

Amie said...

Betullah As... rupanya kalau isi lebih inti, tak cukup ruangan nak kelim di tepinya... apapun menjadilah juga karipapnya tu, apalagi kalau kawan dah kata sedap! Rupa tu kira yang kedua he he hehhh

~♥ OjaAmran ♥~ said...

x suka pakai acuan sbb lambat habis..ada je bakinya..eh ada lagi..ada lagi dan ada lagi..huhu

keli menari said...

Haha.Tetap comel dan sedap ! Its ok lah kan. Boleh la buatkan untuk saya ! Hehe

Asmara said...

@Daddy ziyad, bhsa jepun xde kita ajar dia panggil Currypuff la. Omputih sikit. Hehe..

Nieza said...

rupa belakang kira yang penting mkn sodap kan..hehe

~~zana@pb~~ said...

kalau As tak kelim, mmg konpem jadi gitu...inti pun tak boleh buncit2..
takpe la, suruh dia dtg lagi belajar.

Teratak Hami said...

kalau guna acuan mmg selalu jadik gitu. Tapi asalkan inti sedap, sedaplah karipap itu wlpn comot etc.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

pernah jadik byk kali gak gini taw...kalo frozen lagik la...tapi sometime elok sometime error gak...x pa kaka yg penting sedap...sensei adam pun suka karipap ni ngeee

LydSunshine said...

Saje la tu Allah tanak kasi As rasa terawang2an kalau karipap tu jadi elok. Asalkan rasa sedap tu pun dah cukup baik dah tu.

fazian.batrisyia said...

ok la tu as....dpt ngajor org Jepun buat karipap...Kekadang kita ni bila org lain nengok ke nak belajar ke...semua jadi tak kena..Cam aritu makcik soh buat kek kukus buah..dan3 tu gula hangus tak jadik..padahal dah lebih 10 kali buat kek tu...

Cinta Misteri said...

Hehehe..msti u xcited masa ajar tu. Biasalahh brdebar2pun yea, ths why u tak ketap cetak k-pop tu ketat2. Lg satu tip, acuan jgn kenakn angin sbb ia akn mybbkn adunan cepat kering. So next time, make sure u tutup adunan stiap masa dan juga k-pop yg dh siap cetak dgn kertas/plastik.

*kt umah sy, kitorg panggil k-pop (karipap) ni, epok-epok

suriani azwan said...

KAK...nak bagi petua supaya karipap bila di goreng tak de jerawat (hahah xnak ada gelembung2 kat kulit karipap)..time nak goreng tu pastikan guna api yang sederhana panas...memang take time, tapi nnt akan nmpk cantik sebab xde jerawat..hehehe...

suriani azwan said...

akak...kalo nak buat entry pasal resipi kek pavlova nnt tolong gitau takot terlepas pandang plak... (mood menggunung nak buat kek pavlova)