Tuesday, May 29, 2012

Mee Segera yang sedap dan selamat!

Mee segera cepat dimasak dan sedap dimakan. Memang paling cepat dan kenyang makan mee segera ni kan! Esp. student dan orang bujang, harus la ada stok mee segera kat rumah.  Masa parents datang tempohari, ada jugak bawak stok mee segera ni.  Kami ni jarang sungguh makan, memang dari dulu kurang gemar mee segera ni atau orang panggil meggie (jenama mee tu pun). Ramai yang dah tahu mee segera ni bahaya dimakan selalu. Ada wax gitukan dan bahan2 yang lain yang tak menyihatkan.

Ada sedikit panduan untuk pengemar mee segera agar ianya selamat sedikit untuk dimakan. Sebelum makan, rebus la mee tu terlebih dahulu hingga lembut, air rebusannya perlu dibuang dan mee tu dibilas dengan air mengalir. Tujuannya untuk buang wax yang menyelaputi mee tu, wax tu untuk mengeraskan mee dan mengelakkan mee melekat masa direbus. So make sure minyak2 pada mee tu dah habis dibuang, InsyaAllah baru selamat dimakan. Selepas tu baru rebus air yang baru dan letak separuh perencah sahaja, msg pada perencah pun tak elok dimakan. Untuk lebih baik letakkan lebih sayur2 hijau, isi ayam atau sebagainya. Lepas tu baru la dicampur sekali mee yang telah dibilas tadi dalam supnya. Mudah kan! so next time kalau nak makan mee segera tu, sila rebus mee terlebih dahulu. Kalau boleh janganlah selalu makan mee segera, sebulan sekali oklah kan.

Saya perasan jugak tengok orang2 Jepun makan mee memang akan direbus dahulu, basuh, rendam dalam air sejuk, tapis baru  dituang kuah. Makanlah dengan cara yang selamat atau lebih baik kurangkan makan mee segera. ;)

23 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam As,

Terima kasih lah As dengan panduan yang diberi tu, akak kadang-kadang masak juga mee segera bila nak cepat... tapi tak lah selalu .. sebulan sekali .. akak tak tahu lah pulak kena rebus dulu ye..

Mrs.R said...

Agreed. Elok rendam/rebus dulu mee tu...baru masak dgn perencah. Better kot. Anyway, salam perkenalan...

LydSunshine said...

Org jepun lagi rajin. Siap bilas dgn air sejuk. Air sejuk tu yg ais ke yg suhu bilik? As, saya kalo beli megi goreng je akan bilas macam tu. Kalo yg rebus tak buat plak mcm tu. Pasni kena praktikkan la cara yg As ajar ni. Saya suka makan mee segera sebab rasa dia mcm simple dan mmg nostalgic.

Acik Erna said...

assalam As..terima kasih kongsi tip..walaupun acik jarang makan..tapi anak2 dah pandai beli sendiri sekarang ni..makan masa acik tak de dirumah..tapi jumpa bungkusannya

Asmara said...

@Lyd, selalu mcm nampak air sejuk ais, tapi guna suhu bilik pun ok, asalkan minyak2 tu hilang. ;)

@Acik Erna, budak2 mmg suka sgt la mee segera, kene ajar mkn dgn lebih selamat. ;)

sabar dubai said...

arigatou ne kak as..panduan yg cukup bermanfaat....kite pon jarang makan...tp pnh jgk mase preggie ni ngidam makan...rebus mee dulu jgk..hehe

Juliet_iRa~" said...

heee..rs lapar plak kak tgk mee segera akk tu..:)

mmg senang dan kenyang tp tak menyihatkan..xleh amal selalu..

Jaa said...

xdela rajin sgt mkn..tp kadang2 tu teringin jugak..hehe

aa, saya pun rebus dulu cumanya saya x bilas la plak dgn air mengalir pastu..erm, baru tau step yg betul.. thanks for the info...

Asyifa Mustaffa said...

nakanan yg paling mudah...kenkadang teringin sbnrnya nak makan....walau pun tau bende tu x de khasiat mana pun kan....:)

FnF Simple Life said...

thanks for sharing the tips As...sekali sekala mkn megi best kan.

keli menari said...

Kadang2 telan saje MSG tu.Lepas tu mula la sakit2.Haha

aReLaN said...

saya pon selalu buat camtu.buang dulu air rebusan mula2 tu.pastu rebus lagi skali.hehehe...tapi tak suka sangat makan megi ni.lagi suka bubur segera tu. :)

miss kecoh said...

yummy!!!! tibe2 rase mcm nk mam megi..~

Tea said...

Biasanya kalau kita sempat bilas2 mee ni, kita takkan makan megi.. Mesti masaknyer lah sbb byk masa.. :)

nur easy said...

oh cam tu ke caranya... sesekali bila travel je kerap makan instant mee ni ;)

yatie chomeyl said...

saya sukaaa sgt mkn mee segera, thanks bg tips ni..nti nk buat cara mcm kak as ajar ni la

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

betui2 selalu mana ada cuci mcm tue smeua nak laju cepat jer ngeeee

Amie said...

oo.. ada juga kawan bagitau tentang bahayanya maggie ni, tapi dengan cara begini agaknya hilanglah juga sikit2 ... tapi maggie memang penyelamat dalam keadaan lapar tak de makanan lain he he hehh

Kamalia said...

haha..kat rumah ni orang tu yang suka makan..tu yg stok sentaisa ada tuh..ok,pasni kena ikutla tips yg akk bagi ni..tq for sharing..

Teratak Hami said...

Asmara, sebab tak rebus, tak basuh tu le yg buat rasanya sedap. Sekali makan, nak lagi ... hehe. Akak pun jarang mkn maggie. Tapi memang wajib bawak kalau travel etc

Nur-nba said...

Memang sentiasa ada stok di rumah. Tq atas tips.

SURIA AMANDA said...

oic...baru tau kaedah yang betul...thanks for sharing..

Cik Eka said...

betul..mee tu kena basuh lepas rebus..sebab tu jarang makan berkuah..

selalu beli mee sedaap goreng tu.. cara dia rebus,bilas,pastu tos,gaul perencah....

nyumm