Saturday, February 18, 2012

Cinnamon Pull Apart Bread

Percubaan pertama buat cinnamon pull apart bread ni. Tengok ramai orang dah cuba, teringin la jugak. hehe.. tapi buat separuh adunan je, separuh lagi buat roti lain. Tak buat banyak sebab rasanya budak2 tak makan lagi2 ada cinnamon ni. Rasanya memang sedap dan manis2 gula tu. Saya tabur2 je gula perang dengan serbuk cinnamon tu selepas sapu butter cair`. Boleh la buat rasa2 je dulu. ;D Terima kasih tuan punya asal resepi.

Sumber:  Joy the Baker dan Kak Nor secubit garam. 

For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
1 cup gula kasar 
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) 
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) 
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Cara:
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.


note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. 

Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.

Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.

Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

7 comments:

Lady Lavender said...

saya pun dah 3,4 kali duk intai resepi ni...tah bila nak buat pun tatau lagi bila duk pikir anak2 saya pun sama cam anak AS takut ada cinnamon tu hiihi..

ADEEYA said...

Me love breads :D

sue-sama said...

wah...oishii sou!

Cheq Sue said...

camana as rasanya? memang sedap kan? cheq sue buat aritu bawak ke sekolah memang menjadi sebutan..sedap sangat rasanya

Cik TeN10 said...

Oishisou !! =)

MaryaYusof said...

Tak pernah rasa bread ni... Mcm menarik...agaknya kalau makan dgn mushroom sedap ni ek :)

Asmara said...

LL, tu yg buat dlm kuantiti sedikit, takat utk rasa2 je dulu. hehe..

Adeeya, sue sama, Fatin :D

Cheq sue, sedap jugak haruman cinnamon dan roti tu jd lebih enak!

Marya, mcm tak sesuai kot, sbb nnti hilang rasa cinnamon dan manis gula tu. tp boleh je nak cuba. hehe..