Monday, January 23, 2012

Nasi Kerabu untuk hidangan tetamu..

Kisah beberapa minggu yang lalu, kedatangan tetamu istimewa dari Sendai ke Yonezawa tempohari. hwaa.. terkilan sebab tak sempat nak amik gambar banyak2, padahal ada keluarkan camera tapi tak teringat nak main snap2 gambar. Gambar bertiga atas ihsan Hanis, arigatou dear. Ada jugak kenangan bergambar dengan AB dan Gen-kun. Kisahnya tetamu datang untuk menghadiri Soubetsukai peringkat Tohoku kali ni diadakan di Yonezawa, tuan puteri Hanis awal dah mesej nak datang, act. ada agenda lain yang dirancang, tapi takpe next time. ;D Waktu ni memang dah prepare buat pulut dakap, sebab kuih idaman tuan puteri. hihi.. sambil2 tu plan jugak ajak dinner, takde idea masak apa terus2 pagi tu keluar idea masak nasi kerabu. Tengok bahan terutama budu ada, teruskan usaha. chewah, macam2 resepi nasi kerabu yang jumpa, akhirnya saya ikut beberapa resepi yang berlainan. Nanti senang2 cari balik resepi yang dibuat.
Alhamdulillah nampaknya tetamu suka (eh ye ke?) dengan hidangan yang disediakan. Bak kata Mi, kalau tak dah minum petang mau tambah kali ke 3. hihi.. Oh ye sebelum tu hidangkan tetamu dengan kuih minum petang sebelum dinner, saya buat pulut dakap, puding roti marble, kuih cucur badak dan pulut serunding. Memang seronok sangat bila tetamu datang ke rumah, kami memang suka menerima kedatangan tetamu di rumah. Anak2 pun happy jumpa sesama Malaysian. Kat sini kami je satu2 family Msia yg ada, jd bila ada orang dtg mmg teruja lebih. hehe.. Terima kasih Hanis, Mi, Ab dan Akmal yang sudi bertandang ke rumah kami. Nanti datang lagi ye. :D Kawan2 lain jemput la ke sini nnti saya masak yang best2 lagi. (bajet terror sgt masak, ekeke..)
Nasi kerabu daun pisang versi perantauan. Anak2 tak makan pulak nasi kaler biru ni. Tapi memang harum dengan bau daun limau purut, next time boleh buat lagi. :D

*Semalam menerima kedatangan tetamu lagi dari Malaysia, murah rezeki dpt bermacam2 stok barangan Malaysia. Alhamdulillah..:D

15 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Sedapnyer nasik kerabu akak
Lama giler x mkn ni
Wahhh gen kun makin besar la

laskar pelangi said...

NGEWWWWW...peveretlahhhh nasi krabu:) =))

Cik TeN10 said...

dah 3 tahun tak makan nasik kerabu.. huhu sedapnye..

Unaizah said...

Tabik la kat As!!!! Akak ni kawin dgn org kelate tp tau makan je nasi kerabu. Nak membuatnya tak tahu...

Atashi In Hiroshima said...

wahhh... nasi kerabu...dan macam kenal je tetamu tu...heheheh ;)

Kamalia said...

Wee..bestnye nasi kerabu tu..
Kami pun ade tetamu dari malaysia smlm..bestkn kalau ade org datang rumah..;)

Cheq Sue said...

amboi... saya nmpk biru... agaknya anak2 pelik ngape mama masak nasik biru tu as... :)

Hanis MY said...

Oishikatta! Terima kasih banyak2 kak as sebab sudi jemput kami siap buat masakan special lagi, bila baca msg kak as buat nasi kerabu rasa tak nak pergi soubet haha... memang sedap yang amat sangat. Sampai hari ni masih teringat2 kesedapan nasi kerabu yang super duper special tu. Harap2 menjadi la plan tergendala tu kan huhu... insyaAllah yuki matsuri nanti...

~ yus ~ said...

wah! As dah pandai buat nasi kerabulah..nak rasa juga nasi kerabu as ni...:)

ijan said...

Aduh nasi kerabu biru... sedapnye! siap letak atas daun pisang tak tahan tu. hehe

Asmara said...

Ayu, jom buat! ;)

Laskar pelangi, sedap! :)

Fatin, la ye ke? meh dtg akk mskkan. hehe..

Kak Unai, nasib baik byk resepi kat internet. hehe..

Yoo, ehek wajiblah kenal! :D

Asmara said...

Kam, mmg seronok, byk sikit suara yg keluar. hehe..

Cheq sue, tu la, padahal nasi jugak. xmo walau kene suap. ':D

Hanis, ampun kalau x sama mcm original kelate, yg pnting ada budu. hihi.. ok next time! ;D

Kak yus, nnti balik msia kita order je. ehek..

Ijan, hiasan je daun tu, aroma tak berapa nak keluar sbb dah layu. hehe..

nur easy said...

indah je mata memandang nasi kerabu tu..;)

Teratak Hami said...

Wah, balik m'sia nanti boleh jadik tokey masakan. Rajin as mentry macam2 masakan.

Ena's Palace said...

walau mcm pelangi ko color pun...ayam gorang gak yang menarik perhatian ku..muhahahahaha