Thursday, January 5, 2012

My First Snowboard Experience...

Alhamdulillah berkesempatan bermain snowboard pada fuyu(musim sejuk) kali ni. Dah lama teringin nak mencuba tapi tak kena masa je. Sepatutnya nak pergi masa fuyu musim lepas, dah plan semua, tiba2 berlaku kejadian gempa bumi dan tsunami besar yang melanda Jepun pada 110311 masa tu. Kami plan pergi hari Sabtu tapi bencana tu berlaku hari Jumaat. Lepas tu terus batal semua perancangan waktu tu. Dah nak hampir setahun kejadian tu berlaku, memang peristiwa yang paling tak dapat kami lupakan sepanjang berada di Jepun. :-)
Kami pergi ke skijou(tmpat bermain ski/snowboard) yang berdekatan dengan rumah, lebih kurang 1/2 jam perjalanan. Kali ni tak ramai dapat join, sebab adik2 perempuan lain ramai dah balik Msia, jadi yang tinggal berapa orang je. Nasib baik sensei mengajar masih ada. hehe.. Terima kasih kat Liyana yang jd pengajar haritu. Memang seronok sangat tapi lepas beberapa hari hingga ke hari ni, badan masih sakit2 sendi sebab lagi banyak jatuh dari meluncur. hehe.. Tiket untuk naik ke atas sekali naik 350yen, kalau nak ambil tiket half day lebih berbaloi (kami beli yang half day), tiket ni untuk bayar naik ski lift chair (kalau kat skijou mmg ada benda ni, lupa nak amik gmbr). Ada ketika ribut salji waktu berada di atas gunung, tapi sekejap2, lepas tu sekejap ada matahari dan cuaca pun elok je. Tak bersempatan nak ambil gambar banyak pun, nak keluarkan phone pun tangan dan kebekuan. Sempat ambil beberapa keping buat kenang2an gitu.
Sebelum balik kami sempat la buat snowman ni. hihi.. tapi jd snowmummy sebab ada babynya sekali. Oh ye haritu mama sorang je pergi dengan adik2 perempuan, memang tengah public holiday so papa ada kat rumah tolong jagakan anak2. TQ so much papa. Kami pun tak lama kat sana, dah puas main baru balik. Seronok sekali sekala bergumbira dengan kawan2. Tapi ntah berapa kali la telefon papa tanya anak2 kat rumah macamana. hehe.. Anyway sangat enjoy, next time nak mecuba ski pulak. InsyaAllah.. :D

32 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

X der anak blh main ngan senang hati kan
Wahhh ai x try2 lg sbb Adam penakut nk naik lif terbuka tu ...nk Kena buat Mcm akak buat kot gi ngan kengkwn ngeee!

アヌムちゃん said...

sy g x lg snobod tahun ni.x sabaa..huhuu

Cheq Sue said...

as, bestnya dapat main snow, kita dapat megang ais aje la... hilang teringin.. he he he

LydSunshine said...

Macam winter sonata la kak. Hehe.

Ijah EmoTemo said...

aaaaa syoknya!! hihihi. entah bila nk merasa main snowboard ni -.-'

Kamalia said...

Nangis tengok kena turun dr tmpat tinggi tu.:((

Nieza said...

saya ni gayat kalau nk main tu..tapi kalau ski yang kat bawah bolehla..hehe comelnya snowman tu..:D

ieda said...

seronoknyaaa tgk org main salji jelahhh huhuhu

Maira Anjami said...

bestnye~~teringt waktu 1st time dulu..besok nye skt2 bdn xleh nk bangun..hikhik..sgt suke men snobod..tpi season ni x bleh nk main sbb dh jd mak buyung..hehe

Hanis MY said...

wee bestnya i very loikee... nak buat jugak snowmummy hehe kawaaiiii...

Nieda said...

Wow , best papa nak tolong jadi baby sitter sat

Nazayiena said...

Sekali sekala kita ibu2 nie klr berjimba ngan kawan2 pun perlukan.....seronoknya meluncur main salji tu.

Liza said...

bestnya dpt main snow..Liza ni pegang snow pun xterasa lg....hihihhi

sue-sama said...

bestnyeeee main snow board!!!!

Amie said...

Selamat petang As,
aduh! dinginnya es... kaku aku!

cik cek said...

grrr...hu hu ...sejuknya....dinginnya....ntah bilala nak sampai..tengok2 pun jadilah...:)

Nadiah Sidek said...

saya belum pernah cuba snowboard. ski pun belum pernah lagi

Asmara said...

Ayu, kene cari geng yg pandai main. :D

Anum, xpe fuyu panjang lg. :D

Kak Cheq, jadilah, hehe.. tengok mmg best tp nak melaluinya tu. huhu.. sabo je la.

Lyd, haha.. mmg pun.

Asmara said...

Ijah, sakit badan je dpt utk first timer. haha..

Kam! exp. tu! ekeke..

Nieza, masa duk kat ats mmg tak sanggup rasa nak turun, tp harung je walau jatuh sajork. ekeke..

Kak Ieda, mana tau satu hari dpt merasa kan. :D

Asmara said...

Maira, tahun depan dah boleh main, ada nihonjin bwk baby dukung belakang lg tau! mmg terror giler la. :D

Hanis, kene buat dgn akachannya sekali. :D

Kak Nieda, papa sporting bagi can kat mama. :D

Asmara said...

K Nurul, betul tu, berhari2an duduk terperuk dlm rumah je kan. bg can sekali sekala gitu. :D

Liza, pegang ais sama je rasa hehe..

Sue, kalau sempt dtg boleh gi main jugak. :D

Asmara said...

Kak Amie, beku terus! :D

Kak cek, pegang je ais, sama rasa dia. hehe..

Nadiah, xpe winter panjang lagi. boleh cuba nanti. :D

dayot said...

bestnya kak!
kite macam teringat first time main, sakitnya badan ya Allah. tapi tetap terasa nak main lagi kan;)

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum as...
bestnye main salji... tingin nya nak main salji, tak tau ada peluang ke tak.. huhuhu...

Korean Style Online said...

Waawww..Nampak best laa...hehehe..Apapun Nice and good writing, continue and keep up a good work, sesekali boleh lepak kat blog saya korean fashion have a nice day...

blogresipi.com said...

eee.. seronoknya. saya pernah cuba sekali dari atas bukit. tp takut juga takut terlanggar pokok. hehe

rosmina samin said...

teringin nak try test hehehe bestnyer!

wa said...

wahhh...bestnyaaa...masa g Jepun har tu, tak de pegi tempat snow pun..sbb nak g Kashmir bulan 3 ... tapi patut pegilah Nagano hari tu :(

Zurina Hj.Zainal said...

bestnya....teringin nk main salji...salji kt genting tak bessshhhh!....:(

Asmara said...

Dayot, betul tu, seronok bila meluncur laju je. :D

Kak Nani, insyaAllah ada tu nnti. :D

Korean style, tq.

Ijan, nnti nak cuba lg yg rendah sikit. hehe..

Asmara said...

Rosmina, first time mmg akan sakit badan, jatuh2 tu sudah pasti. hehe..

Wa, xpe ada kesempatan lain nnti. :D

Kak Aju, nnti ajak abg Is dtg sini. :D

Teratak Hami said...

Akak lagi suka main ski sebab ada hand break .. hehe. Kalau snowboard rasa gayat semacam :-)