Monday, November 21, 2011

Mexican Bun

Percubaan pertama membuat Mexican Bun. Sedap dan menjadik. Husband pun suka katanya macam Roti budak lelaki yang kat M'sia tu. Ini buat minggu lepas kot, baru ni perasan ada gambar. Pada saya yang pertama menjadik atau tak harus diabadikan buat kenang2an saya sendiri nanti. Saya buat topping separuh adunan ikut resepi dari blog kak Nor. Itupun ada lebih lagi topping atas dia. Basic doh roti adalah sama, cuma untuk filling dan topping perlukan resepi. Terima kasih tuan punya asal resepi (Lilydvalley myr) dan Kak nor untuk rujukan. Mohon share di sini juga. :-)

Sumber: K.Nor@secubitgaram
Filling
200 gm mentega
1/2 teaspoon vanilla essence
70 gm brown sugar

Topping
200 gm mentega (100gm)
160 gm gula icing (80gm)
3 biji telur grade A- pukul sedikit (1 1/2 bj telur A)
1 sudu kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas. (1 sudu besar nescafe +1 sudu besar air panas)
200 gm tepung gandum (100gm)

Cara:
Filling - Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Topping - Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.


*Hari ni salji dah turun dari pagi sampai petang secara gerimis. Awal sebulan turunnya ni. :)

30 comments:

Lily said...

wah, nampak mcm sedap :)

cik cek said...

Wah! Bau sampai kesini ni...bak seketul.....sedapnya...gebu menggebu...

chikadakbiru said...

sedap kan mexico bun nih..dh lama tak buat....

Amie said...

uiiii...comel...gebu! rasa nak terkam je....makan celup milo...sedap ni

oli-go said...

i like...hehhee

Kamalia said...

hehe..jd sgt tuh.
sedapkan..kami pun suka roti nih..stakat ni dah buat 3kali.:p

Kamalia said...

jap2..smlm ade org tu ajk g umah akk.nnt bole bwk dgg skali,katanya..sbb esok dai cuti,xleh msuk sbb ade entrance exam..pastu rabu pun cuti gakkan..tu yg dia saja nak g jln2..tpkn,tetiba die ubah fikiran*stlh bini die dah syok nk jln2 nih* ajk g sendai je..pi museum anpanman..ciss,hancur hrpn nak ke rumah akk..
eh,nape sy x sms akk je kan..haishh..sori.

Rai said...

rotinya tu macam roti biasa je ek.. sedap betul roti budak tu kan.. boleh gian..tapi mahal kemain...hehehe..

アヌムちゃん said...

wah nampak sedap.. :) nak satu..huhuuu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

akak dah dah hulur pising isikan 2 ketul....wah recipe k.nor ni rasa senang sket dari recipe ayu buat tue....but ni mmg fav la ngeee

Chik Mimi said...

Assalamualaikum Asmara ,akak pun macam teringin nak buat MB ni terguda tengok asmara buat

K.Nor said...

mesti wangi semerbak rumah as tu bila bakar MB ni kan as :)

nur easy said...

i like roti budak lelaki..;)

Atashi In Hiroshima said...

wow..hebatnye...:) nak satu

Rtp Farra Arisha said...

alah..keliatan sodap skali..hehehe.

rosmina samin said...

Ohhh saya suka makan Mexican Bun! ;p

Cheq Sue said...

amboi as...cheq sue memang teringin nak buat MB ni. haritu buat dah ala2, tapi x manjadi pulak. masa tengah bakar tu memang wangi sgt kan...

sue-sama said...

aaah..gebuuuu

Juwita Jamaludin said...

yum yum.. sedapnya.. lama tau tak buat roti ni .. kena makan panas2 dengan kopi sedapnya

Fazlinil Irma said...

sy tak heran dah pasal roti. kat msia pun boleh beli.

ayat terakhir akak tu yg buat sy. aaaa.. bestnya salji dah turun. nak nangis sbb rindu pun ada.

dulu sy suka tgok bila salji turun. duk tepi tingkap. T__T

rindunya kat salji..!!

Soo Hae Daa said...

suka roti ni...dr jauh dh dapat bau dah...tapi, sy main beli je kak...nama nk bt sndri..mmg xbuat lah..ehheeh =p

Mamasya said...

Aslmkum Asmara.

Wah bulat molek mexican bun Asmara ni...sedap yg baru keluar oven...wangi je bau coffeenya...

E-na Lovely Kitchen said...

cantik as mexican bun tu...yg 1st dan jadi elok mesti diabadaikan, sweet moment kan...patutlah nagoya sejuk lain macam smlm rupanya salji dah turun kat yamagata(eh related ke...hihii) tapi smlm perubahan mendadak suhu kat sini...pagi tadi kami dah mula pasang heater..risau ni sejuk2 perut mulalah nk di isi je...

Nuridah said...

Assalamualaikum As,

wah sesekali kak nur singgah sini ada roti pulak utk akak...akak amik dulu ya...hehe...kak nur buat muka tk sudah aja ni sebab nk sarapan pagi...heheh....gebusss bebenor roti mu As, sihat ke As?? Salam windu dari kak Nur yg jauh.

Ida,Japan said...

lambat aje k'ida ni..mesti dh abiss mexican bun ni...k'ida lum pernah cuba buat lagi...dh lama dok dlm list as...siap salin dlm buku resepi lg...buatnyer jer tdk he..he cayalah as...elok kejadian bun tu

Teratak Hami said...

Macam tahu2 je akak teringin nak buat bun ini. Last time Lady Ayu ada buat jugak tapi dia ada guna tepung roti rasanya yg buatkan akak carik tak jumpa2. As punye resepi nampak simple. Boleh try ni :-)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak As...Mexican bun...time panas2 wangiiii je bau dia....

Daddylicious said...

makan mmg sedap tapi suruh buat...erk lain kali jer la...hehe

Nieza said...

best mexican bun ni...lama dah tak buat tapi suka bau harum masa bakar tu...sedapnya:)

Nazayiena said...

wah gebunya roti As,rajinnya As buat.