Saturday, October 22, 2011

Resepi Soto dan Sate

Jamuan makan2, buat soto mee, nasi impit dan sate. Resepi soto ikut belakang paket rempah soto. Bahan2 lain bergedil kentang, suhun, taugeh, kacang dan sambal kicap.

Nasi impit (ctma myresepi)
  • 3 cawan beras
  • 8 cawan air
  • 1 helai daun pandan
Cara-cara.
  • Masak nasi ikut sukatan air berkenaan
  • Dah masak masukkan dalam plastik ziplock dan mampatkan.
Bergedil kentang,
Bahan2.
  • 5 biji kentang
  • 3 sudu besar tepung ubi
  • sedikit garam
  • 1 biji telor
Cara2, 
  • Rebus kentang hingga empuk
  • Tos dan lecek2kan.
  • Gaul bersama tepung ubi dan garam
  • Bulat2kan dan salutkan dengan telor sebelum digoreng.
Sambal kicap
Bahan2.
  • 15 biji cili burung
  • 3 biji bawang putih
  • 3 sudu besar gula
  • kicap secukupnya
Cara-cara,
  • Blend cili, bawang putih dan gula hingga hancur
  • Gaul bersama kicap. 
Sate daging yang nampak kering sebab goreng dulu baru bakar. Ada juga buat pie apple bakar. Musim apple dah hampir penghujung, harga pun sedikit murah. :-)

Resepi Sate (resepi disalin dalam buku, link asal tak ingat, maaf tuan punya resepi)
Bahan2,

  • 1 kilo daging/ayam
  • 3 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci lengkuas
  • 5cm halia
  • 5cm kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 2 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu besar jintan halus
  • 1 sudu besar jintan kasar
  • 10 sudu besar gula
  • 200g gula merah
  • 2 sudu kecil garam
  • 4 sudu besar minyak masak
  • 4 biji limau sambal
Cara-cara, 
  • Mesin semua bahan kecuali daging dan limau sambal
  • Perapkan bersama daging
  • Perahkan limau dan perap semalaman

19 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..wahhhhh dah keluar pun soto n the geng...Saya paling tak pandai nak wat sate daging, takut liat bila dah bakar...

Haaaa...itew pie apa tu.....nampak sedappppp nyaaaaaaa

sue-sama said...

salam, kak Asmara, Alhamdulillah, sue da smpai jepun da...

waaaa....terliur tgk makanan :(

Teratak Hami said...

Sedapnya ada makan2 camni. Takde orang nak buat open house for Deepavali ke?

Apa benda yang gambar bawah sebelah kanan tu?

Amie said...

oh...Asmara...sungguh menggoda segala menu yang ditayangkan....adooiii...rasa keroncong perut dibuatnya, semua menu kak Amie suka.... suka sangat terutama soto tu.....

Cheq Sue said...

as...dari kelantan ke jepun...lambatnya nak sampai. tergoda sungguh dengan soto tu... adehhhh

Soo Hae Daa said...

akak...sume pon nmpk sedap...terus rs lapar ni...dh la pgemar mi soto..lg2 begedil tuh...rajin btol akak...bhn2 senang nk dpt ke kt sana kak?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Woot Woot terjah cini
Rindu ai ekkkkk *terharu*
Wahhh Mcm menu hary raya
Yg tmpt akak boh bhn2 tu serupa Mcm bekas Umi ai jugak ngeeeee....hugs ketat2 kaka (^_−)−☆

Asmara said...

Sue, kene guna daging yg lembut. tu yg kene goreng dulu takut liat lak. hehe.. pie apple lupa nak tulis. ;D

Sue-sama, wah dah sampai! welcome to japan!

Asmara said...

Kak Hami, mesti ada tu, tunggu je. hehe..

Kak Amie, hihi.. antara menu yg mudah, buat pun ikut resepi belakang paket. ;D

Asmara said...

Cheqe sue, jauhnya.. hihi.. :D

Suhada, bergedil paling senang tak yah daging, guna kentang je. ;D

Asmara said...

Ayu! hihi.. opkos rindu kat u. bila tak mengomen rasa mcm kurang sesuatu je gitu. ekekeke.. odaijini ye. :D

Juwita Jamaludin said...

salam as.. sedapnya buat soto dan sate.. set barangan hidangannya tu lawa mcm kat msia je.. hihihihi.. rasa nak capai je semua menu tu

Kamalia said...

weee..sedapnye.kuah sate tu nmpk sodap sgt..eh,ni mkn sesaje je ke or ade buat mkn2 tuk org?aritu buat bihun soto 2hari baru habis..sng xyah msk lain dah..hehe

Lieya said...

Aduhaiii sedapnyee

JaSSNaNi said...

assalamualaikum.. asmara...
banyaknye manu.. satay yang paling susah tu pun ado.. nyum nyum.. i like satay... soto mee tu pun my feveret... apple pie tu leh kasi resepi tak? cam best je..

Ida,Japan said...

jamuan bila ni as.....kalau tahu ni dh terjah he.he, ckp aja, sedapnyer menu2 tu, k'ida ada pes soto, baru2 ni ada gak buat bihun soto, buat kuah soto cara senang bangat.he..he..
nasi impit pakai beras jepun ke as....jadi erk?k'ida belum pernah cuba beras jepun sbb ada nasi impit segera

Asmara said...

Ita, jemput datang. hehe..

Kam, masak2 untuk orang. kalau makan sendiri tak buat byk menu. hehe..

Asmara said...

Lieya, kene rasa baru tau sedap x. hehe..

Jass, tq. resepi pie dah ada letak sebelum nih. ;D

Kak ida, guna beras thai, beras jepun tak boleh nnti lembik. ;D

zahidahwahid said...

terliur tengok..dah la dah waktu lunch ni...berdondang sayang perut...hehehehe


New Entry: Date on the LOGOS Ship