Monday, October 10, 2011

The Battle of Hasedo (Samurai Warriors)

Kisah Matsuri tak habis lagi. Hari ni Japan public holiday sempena Hari Sukan. Jadi minggu ni banyak la sekolah2 adakan hari sukan. Bila anak2 ada kat rumah banyak la aktiviti kene buat dengan anak2. :D
Sambung lagi kisah matsuri tempohari, minggu berikutnya (23/9) diadakan pula lakonan semula peperangan Hasedo yang berlaku antara tentera Uesugi dan tentera Mogami. Kisah peperangan ni kalau baca dan kaji betul2 memang best.
Antara games yang popular diambil dari kisah peperangan ni adalah Samurai Warriors. Sesi pengenalan samurai2 yang terkenal zaman tersebut. Istana yang dibina khas untuk acara ni.
Best tengok memang macam peperangan sebenar dengan sound effects yang berkesan. Acara ni diadakan pada waktu malam, berdekatan dengan rumah je. Bestnya haritu kami turut menerima tetamu yang datang dari jauh. :D Terima kasih buat tetamu yang sudi jugak menjejak kaki ke rumah kami. :-)

12 comments:

Soo Hae Daa said...

bestnya kat sana kak..mcm2 event de kan? bestnya...nk p jepun gak...uhuhu

Amie said...

ada pengetahuan sejarahnya sekali ye....

Ct Arina said...

ala2 tengok opera china gak ni. ehe^^

rosmina samin said...

based from this pula game Samurai warriors tu erk... ;)

einz miszmessy said...

wah!!!pementasan kew ni???teringinnye nak g japan~hehehe

Nieza said...

wahhh menarik dapat tgk samurai tu...bila la nak sampai Jepun ni:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cuti weols teperap dlm umah jer sbb si papa sakit gigi ouch~

Asmara said...

Suhada, japan terkenal dengan budayanya. mmg diorang jaga dan raikan tiap tahun.

Kak Amie, kene rajin baca, tp saya tak baca pun. hehe.. takat tau sikit2 je.

Asmara said...

Arina, atas stage, cam opera eh. hihi..

Rosmina, haah games tu glamer kan!

Asmara said...

Einz, buat show macam real je. :D

Nieza, InsyaAllah ada rezeki. sini best dpt tengok budaya dia yg macam2 dan banyak. europe balik2 tengok bangunan sejarah dia je eh. hihi..

Asmara said...

Ayu, ala ciannyer. tp kalau sakit gigi mmg takleh nak watpe. sakit paling sakit tu. hihi..odaijini..

Unaizah said...

Banyak betul festival kat Jepun ye... Best gak kan blh bawak family and spend time together.