Puding paling feveret adalah puding kastad jagung. Saya memang suka kastad2 ni, separuh loyang boleh sorang makan. :D Guna jagung dalam tin, blend tak begitu hancur, potongan jadi sebegitu. Resepi dari buku yang disalin, senang ingat sebab guna cawan2 je. Ikut resepi asal 4 cawan santan tapi selalu jadi lembik jadi saya kurangkan 3 cawan je.
Bahan2,
- 1 cawan jagung tin (blend hancur)
- 1 cawan tepung kastad
- 1 cawan gula
- 3 cawan santan (saya guna fresh milk)
- Sedikit garam
Cara2,
- Blend semua bahan hingga hancur kecuali tepung
- Masak atas api, masukkan tepung kastad
- Kacau hingga adunan menjadi likat dan berkilat
- Masuk dalam bekas yang dibilas dengan air supaya tak melekat bila dikeluarkan
- Sejukkan baru dipotong.
5 comments:
Biler Tgk pic ni Teringat kat abah sbb dia mmg suka mkn
Selalu weols mkn sket but abah Ayu leh hbskan 2 loyang ngeee
weee dapnyerrr.... nk cuba buatlah... harap2 jadik...
sedapnyaaa^^
Ayu! Wah! Abah ayu suka sgt eh. Hehe.. Mmg sedap tau! :D
Hanis, mesti jadik la. :D
Anum, sedap!!
Post a Comment