Thursday, August 4, 2011

Menu Iftar hari ketiga- Rendang daging, Taufu fa Jepun

Untuk tatapan diri sendiri lauk apa masak waktu berbuka, boleh buat rujukan puasa akan datang. InsyaAllah. Papa request nak makan rendang daging. Suka bila ada orang request tak pening pala pikir nak masak apa. ;D. Resepi ni ikut resepi belakang paket rempah rendang adabi.
Sempat buat taufu fa. Ini paling simple, guna tauhu jepun yang sememangnya sangat lembut. Biasa guna jenis yang bulat silender tu, kali ni guna yang segiempat sebab nak expired kene habiskan. Resepi yang senang.

Bahan2,
  • Tauhu lembut (Tauhu Jepun) - dipotong
  • 1 cawan kurosato (gula merah)
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 helai daun pandan
Cara2,
  • Masak atas api gula merah bersama air dan daun pandan hingga gula hancur
  • Masukkan tauhu yang telah dipotong
  • Renehkan seketika dan tutup api
  • Sedap dimakan ketika sejuk atau panas.
Seterusnya menu special dari my besties Azila, thank you so much dear! hehe.. datang jauh2 hantar sampai ke rumah untuk kasi aii rasa kuah kacang dhal yang sangat sedap nih.
Makan bersama roti canai. sedap! Menu lain ada buat jemput2 pisang campur kelapa, ikan kering dan taugeh ikan masin. Waktu berbuka hari ke empat jam 6.47 petang dan Imsak jam 3.04 pagi. Selamat memasak untuk berbuka petang nanti. ;)

11 comments:

~ yus ~ said...

kuah dhal tu nampak sedap As...

Kan, kalau ada yg request tak pening kepala, ni tak request, bila takde menu untuk dia, bising..hangin...hihi

ijayuji said...

Salam kak as!!! waduhhhhhhh meriah betul menu2 akak! kita ni ntah sampai bila nak jadi pemalas ntah! wakakaka... hari ni panas sikit bdn pun lesuuu jerrr bibir jgn katalah, dah merekahhh tak leh tarik senyum sgt nanti luka :-( selamat berbuka ya kak!

Ain SSB said...

Sedapnya esp tengok taufu fa simple tu! Kat sini susah sikit nak dpt tauhu! Kat kedai supermarket cina pon ada, takde je. huhu.

Juwita Jamaludin said...

Salam As.. sedap2 menu berbukanya.. suka2.. As tentang nakbuat laksam tu ita tak guna tudung periuk tau.. ita guna loyang bulat untuk buat kek kat daiso tu yang saiz 18 sebab saiz kukus ita muat yang tu so ita buat dalam tu je as.. kena sapu minyak senang nak keluarkan tunggu se=kejap pastu terbalikkan dan gulung.. tak faham tanya ye

Uncle Lee said...

Hello Asamara, wow! Ini la sedap best. You certainly ada black belt in cooking.
Looking at the dishes suda tentu tiga pinggan nasi lichin, ha ha.
You take very good pictures too. Macham 3D.

Have a nice day and keep a song in your heart.
Lee.

Ida,Japan said...

slm as...slm ramadhan buat as sekeluarga...sedap erk tauhu lembut tu buat taufu fa, teringinnyer....telan sejuk2 best!!, menu2 yg lazat...

Asmara said...

Kak Yus, sib baik kery dia makan je, tp jgn bg mknn yg dia tak makan la, mmg tak sentuh. hehe..

Ika, lor syiannyer.. kurang minum air kot. lg satu panas ek. duk rmh diam2 ye. hehe..

Asmara said...

Ain, kat sini mmg melambak tauhu lembut ni, murah pulak tu. :D

Ita, oh ye ke camtu. hehe.. InsyaAllah nnti cuba. thanks ye Ita. :)

Asmara said...

Uncle Lee, haha.. thanks. i suka2 je ambil gambar, kalau tengok blog masakan lain nnti lg pengsan cara gambarnya diambil. hehe..

Kak Ida, menu orang berpuasa la katakan. hehe..

アヌム ちゃん said...

nmpk sedap laa kuah dhal tu..huhuuu..rendang dgg pn nmpk sedap gak..heee

AZIE said...

Harap u suka la kuah dhal tu hehe wah makan ngan roti canai ke...i makan ngan capati...its my pleasure nanti leh share makanan lain pulak insyallah....