Kalau tak pernah makan kene rasa kot, sebab unagi jepun tak sama mcam msia punya. hehe.. kalau ada rasa geli geleman jangan bayangkan. Telan saje. :D. Oh ye nak beli pun kene check dulu kandungan, biasanya dia akan letak mirin, boleh bertanya kat tuan punya kedai. Unagi bakar ni memang sedap, tengah musim ni kita makan puas2. Ada lagi satu jenis unagi ni dipanggil Anago, kalau biasa makan sushi mesti pernah rasa anago ni. Sebab anago biasanya dibuat sushi. Unagi adalah lebih mahal dari anago.
Beli bento set agak berbaloi, tapi kalau nak puas makan beli yang seekor terus, harga dalam lingkungan 700-1000yen. Cepat2 dapatkan segera di pasaran sementara stok dan diskaun masih ada nih. :D
23 comments:
wahhh thank you for the infooo.sukaa unagi!Btw, takde jitensya la kak.hehe.tapi uoroku 5 mnt je jalan kaki.
errr nasi belut?? ika xpnh dgr plak hehe
selalu sgt makan nasi unagi ni la k.as ayu naik muat tapy sang somi makan hary2 pow x per ngeh ngeh....rega gitew murah la...
sy tak pandai makan unagi..sobsob..
hah yer ke? time kasih bgtahu nak kena ckp kat cinta hati ni dia peminat tegar unagi..
tapi saya totap windu kat sotong tuuuu sotong masak apa dah i lufe la hehe...
Belum pernah rasa camna Unagi ni...
Menariklah gambar di sawah padi...kreaif betul org Jepun, dr padi warna hijau ada padi berwarna pula...
Syaima! suka eh. sedap gak kan! uish dekatnya, jln2 situ pun dah best eh. :)
Afikah, tu translate ke bm. hehe..
Ayu, summer je ada, fuyu tak jumpa kot!
Anum, ala cuba lah! setaun musim ni je ada. hehe..
Hanis! mi kan peminat mknn jepun, mesti dia suka. hari ni special day tau! kene cari.
*Ikayaki (sotong bakar) hehe..
Mamasya, tula ada kat jepun je kot kalau nak fresh, tapi tahun lepas pernah bawak balik msia yang dah siap packing. ada mcm2 juga unagi ni dibuat. pai pun ada. hehe..
Asss...heehe
kak nur tk reti mkn belut...kak nur kalau mknan jepun suker udg tempura aje...shedap...1 kilo pun boleh habis akak sorang2 mkn...lepas tu kolestrol pun naik meloncat tinggi...huhu..
Atashi......Atashi......demo......belut tak mkn,unagi taberu.kalo sebut belut entah,nape tak bleh terima dek tekak.unagi oishii ne(⌒‐⌒).lagi2 musim panas ni,mkn unagi tuk tenaga
apa rasa dia As..tak pernah makan akak ni..hehe
Salam kunjungan.. blog menarik ;)
Kak nur! hihi.. kene rasa tau. wow boleh makan sekilo ke kak! sugoi!
K Anie! ahahaha.. betul tu, bila sebut belut rasa cam kembang tekak, sebut unagi je, uish!! teringinnya nak makan! ekeke..
Kak Yus! rasa ikan. ala2 ikan keli sikit kot. hehe.. (agaknya la)
Zuwairiaiman, terima kasih. :)
oh!sedapnye~~feveret ni..stiap kali mkn sushi,byk mkn sushi unagi je..yg mentah2 i tak layan..hehe
wah sedap tu as.. ita suka tambah kalau makan sushi.. tapi yang ni lump pernah makan lagi.. selalu gak nampak tapi takut nak beli..:) fariz kurang sikit unagi yang lain ok..:)
Mcm mana rasa belut jepun? Akak makan gak belut tp takde la a big fan.
Maira, oh ye. hihi.. akk suka sashimi, suka betul ngan wasabi, kalau mkn mesti letak xtra. hehe..
Ita, kene rasa sekali seumur hidup pun ok. hehe..
Kak Unai, lebih kurang kot mcm msia, tp yg ni disalai dgn syoyu, rasa lebih sedap!
tak pernah mkn lagi...menarik yer....:)
kak as busynya...pergi bercuti ke?
Nieza, boleh cuba sedap! ;)
Hanis, rindu aii ke. hehe.. ada kt rmh bz ada org. :D
erkk, be;ut? best tak??
Post a Comment