Thursday, July 21, 2011

Unagi Don (Kabayaki don) ~ Nasi Belut

Warga Nihon sape suka makan unagi, cepat2 beli! hari ni satu Nihon buat diskaun sempena Doyo no Ushi no hi (The day of the Ox). Hari orang kene makan unagi untuk mendapat stamina melawan kepanasan la kononnya. ;D. Kira special day la hari ni! Less sehingga 40%(ikut tempat kot). Dari tadi iklan unagi ni kuar kat tv. Tahun ni harga unagi semakin mahal berbanding tahun lepas. Unagi kekurangan mungkin disebabkan jishin tempohari.

Kalau tak pernah makan kene rasa kot, sebab unagi jepun tak sama mcam msia punya. hehe.. kalau ada rasa geli geleman jangan bayangkan. Telan saje. :D. Oh ye nak beli pun kene check dulu kandungan, biasanya dia akan letak mirin, boleh bertanya kat tuan punya kedai. Unagi bakar ni memang sedap, tengah musim ni kita makan puas2. Ada lagi satu jenis unagi ni dipanggil Anago, kalau biasa makan sushi mesti pernah rasa anago ni. Sebab anago biasanya dibuat sushi. Unagi adalah lebih mahal dari anago.

Beli bento set agak berbaloi, tapi kalau nak puas makan beli yang seekor terus, harga dalam lingkungan 700-1000yen. Cepat2 dapatkan segera di pasaran sementara stok dan diskaun masih ada nih. :D

23 comments:

Syaima' said...

wahhh thank you for the infooo.sukaa unagi!Btw, takde jitensya la kak.hehe.tapi uoroku 5 mnt je jalan kaki.

Afikah Aziz said...

errr nasi belut?? ika xpnh dgr plak hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

selalu sgt makan nasi unagi ni la k.as ayu naik muat tapy sang somi makan hary2 pow x per ngeh ngeh....rega gitew murah la...

アヌム ちゃん said...

sy tak pandai makan unagi..sobsob..

Hanis MY said...

hah yer ke? time kasih bgtahu nak kena ckp kat cinta hati ni dia peminat tegar unagi..

tapi saya totap windu kat sotong tuuuu sotong masak apa dah i lufe la hehe...

Mamasya said...

Belum pernah rasa camna Unagi ni...
Menariklah gambar di sawah padi...kreaif betul org Jepun, dr padi warna hijau ada padi berwarna pula...

Asmara said...

Syaima! suka eh. sedap gak kan! uish dekatnya, jln2 situ pun dah best eh. :)

Afikah, tu translate ke bm. hehe..

Asmara said...

Ayu, summer je ada, fuyu tak jumpa kot!

Anum, ala cuba lah! setaun musim ni je ada. hehe..

Asmara said...

Hanis! mi kan peminat mknn jepun, mesti dia suka. hari ni special day tau! kene cari.
*Ikayaki (sotong bakar) hehe..

Mamasya, tula ada kat jepun je kot kalau nak fresh, tapi tahun lepas pernah bawak balik msia yang dah siap packing. ada mcm2 juga unagi ni dibuat. pai pun ada. hehe..

Nuridah said...

Asss...heehe

kak nur tk reti mkn belut...kak nur kalau mknan jepun suker udg tempura aje...shedap...1 kilo pun boleh habis akak sorang2 mkn...lepas tu kolestrol pun naik meloncat tinggi...huhu..

anie,Nagoya said...

Atashi......Atashi......demo......belut tak mkn,unagi taberu.kalo sebut belut entah,nape tak bleh terima dek tekak.unagi oishii ne(⌒‐⌒).lagi2 musim panas ni,mkn unagi tuk tenaga

~ yus ~ said...

apa rasa dia As..tak pernah makan akak ni..hehe

zuwairiaiman said...

Salam kunjungan.. blog menarik ;)

Asmara said...

Kak nur! hihi.. kene rasa tau. wow boleh makan sekilo ke kak! sugoi!

K Anie! ahahaha.. betul tu, bila sebut belut rasa cam kembang tekak, sebut unagi je, uish!! teringinnya nak makan! ekeke..

Asmara said...

Kak Yus! rasa ikan. ala2 ikan keli sikit kot. hehe.. (agaknya la)

Zuwairiaiman, terima kasih. :)

Maira Anjami said...

oh!sedapnye~~feveret ni..stiap kali mkn sushi,byk mkn sushi unagi je..yg mentah2 i tak layan..hehe

Juwita Jamaludin said...

wah sedap tu as.. ita suka tambah kalau makan sushi.. tapi yang ni lump pernah makan lagi.. selalu gak nampak tapi takut nak beli..:) fariz kurang sikit unagi yang lain ok..:)

Unaizah said...

Mcm mana rasa belut jepun? Akak makan gak belut tp takde la a big fan.

Asmara said...

Maira, oh ye. hihi.. akk suka sashimi, suka betul ngan wasabi, kalau mkn mesti letak xtra. hehe..

Ita, kene rasa sekali seumur hidup pun ok. hehe..

Kak Unai, lebih kurang kot mcm msia, tp yg ni disalai dgn syoyu, rasa lebih sedap!

Nieza said...

tak pernah mkn lagi...menarik yer....:)

Hanis MY said...

kak as busynya...pergi bercuti ke?

Asmara said...

Nieza, boleh cuba sedap! ;)

Hanis, rindu aii ke. hehe.. ada kt rmh bz ada org. :D

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

erkk, be;ut? best tak??