Monday, June 6, 2011

Undokai Atago (Hari Sukan Atago)

Ahad 5 Jun semalam, Hari sukan Atago yang ke 22 diadakan di sekolah rendah Atago. Hari sukan ni diadakan untuk semua warga Atago yang bersekolah di sini, termasuk juga dari sekolah menengah. Tapi tak semua pelajar menengah terlibat.
Batrisya dan rakan2 sekelas. Jumlah murid darjah satu seramai 31 orang sahaja. Walaupun duduk di kawasan kampung tapi sekolah yang disediakan oleh kerajaan Jepun adalah banyak, jadi guru dapat tumpukan perhatian pada setiap pelajar. Bagus kan sekolah banyak dari sekolah sikit tapi murid ramai, sesak sekolah tu. Limit untuk setiap kelas adalah 35 orang untuk setiap kelas. kalau lebih 35 orang murid untuk satu darjah tu akan dibuat 2 kelas. Sekolah rendah lain pun dekat2 je. *Pengsan teringat sekolah kat Msia time balik dan nak antar budak2 sekolah sesak ya amat. Cadangan saya kerajaan Msia perlu buat banyak sekolah dari bina bangunan2 yang tak berapa ramai org nak guna. hehe..
Ada jugak aktiviti untuk kanak2. Lari rebut gula. Tu dia Haziq mengenggam gula.
Haqem pun dapat gula jugak, sibuk sangat nak ikut orang lari. :D
Berehat dalam khemah. Wajib bawak suito(botol air) dan towel saja.
Bersedia untuk acara larian. Batrisya adalah pasukan putih.
Lari 100 meter. Kalah menang tak dapat hadiah pun. Batrisya dapat no. 4, hehe..
Sukan tahunan kawasan Atago yang ke 22. Sekolah ni cuma ada 2 pasukan je, pasukan putih dan pasukan merah.
Penjaga khemah. Khemah2 disediakan untuk orang ramai mengikut kawasan tempat tinggal. Kami berada di khemah Rinsenji, banyak acara untuk pertandingan setiap khemah. *ehem.. aii masuk acara tarik tali, tapi gambar tak nampak sebab papa sibuk menjaga budak 2 orang tu. ;D
Bidan terjun untuk acara tarik tali campuran. ;D
Semangat pasukan sorak!
Atago Shogakko! Pandangan hadapan sekolah.
Setiap sekolah ada swimming pool sendiri, tapi gunanya waktu summer je.
Salah satu acara. Banyak sangat gambarnya. Sukan bermula dari jam 8:30 pagi hingga 2 petang. Berhenti rehat jam 12 untuk makan tengahari dan sambung semula jam 12:30. Makanan ada disediakan untuk setiap khemah. Diberi 2 ketul onigiri dan susu kotak setiap seorang. Sayangnya satu onigiri je yang boleh makan. Tapi dah dipesan untuk bawa bentou(bekal) dari rumah. Mama sempat masak nasik goreng, telor dan donut saja. Lain2 snack beli je. :) Mama balik awal lepas lunch tu sebab Haqem nak tido. Keseluruhan kumpulan yang menang adalah dari pasukan putih(shiroi). Pasukan merah(aka) pula menang untuk pertandingan sorak. Bangun pagi tadi tengan rasa lenguh oh penat menarik tali semalam rupanya. hihi..

Video pasukan sorak Batrisya. Tapi ini kalah dengan pasukan merah.

13 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mesti nihongo Batrisya hebat nie...sebab dah masuk kolah rendah tue...kawaii nyer haqem...ayu plak this weekend kat youchien adam...adeh dah la panas skrng....rajin kak as buat bento ...byk menu plak tue :))

Asmara said...

Ayu, bentou paling cepat la tu. nampak nihonjin lain lagi macam2, segan aii. :D Pera2 la jugak sebab 2 tahun lebih bergaul ngan nihonjin nih. hihi..

ijayuji said...

Kak As! nak tergelak baca ayat akak kata swimming pool guna summer ajerrr wakakakaka... addooyaiiiii tak dpt bygkan kalau main swimming pool tgh fuyu mau jd air batu semua student! ahahaha.... mmg lerr ada 2 pasukan ajerr sbb tgk ler topi dia org aka shiroi boshi dake! kalau pasukan putih terbalikkan ajerr topinyer kang kalau merah terbalikan yg merah luar 2 in 1 i likeee!!! ahahaha

nur easy said...

serentak gaknya ya hari sukan ni.. aritu nampak gak kat sekolah depan umah nun..;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bento depa semua simple2 jer...x payah masak lelama hikhik...kiter nie kena taruk santan etc b4 siap...hikhik...

Asmara said...

Ika, ekeke.. tau xpe. tapi diorang ni tak dapat hadiah apa pun kan. sukan suka2 je. cuma dapt piala besar je untuk pasukan yg menang setelah dikira dari kutipan mata. haha.. kalau rasa kulit dah tebal boleh je nak berenang time fuyu. ahahaha..

Nureasy, bulan bersukan sekarang ni. hihi.. minggu depan pun ada lagi.

anie,Nagoya said...

cepat ya sukan kat sana.kat cini bln9.ingat masa akira first sukan sek rendah.ujan selebat2nya hingga terpaksa dibatalkan n bersambung esok harinya.tak dpt dilupakan.padang dah banjir dgn air ujan.sib baik tak sukan masa pose.mau nak pengsan mak, apak yg tgk sukan tu

Juwita Jamaludin said...

As.. Mcm sek msia plak awal2 sek ada sukan.. Cuaca semlm baguskan takde la susah berhujankan... Sekolah sini bagus kalau kalah merajuk sebab x dpt hadiah sebab semua sama..:)

Asmara said...

Ayu, kan! tp utk budak2 ni kadang ikut menu sekolah, tapi selalu nya tak ikut pun. hehe.. ngelat plus tak sempat nak buat. menu sekolah tu kemain banyak listnya. selalu apa yg dimasak dinner yg tu la kadang dibuat bentou. hihi...

K Anie, eh bulan 9 eh kat sana. minggu lepas macam hujan je kan. tengok beberpa sekolah pun dok tunda2. tp padang jepun ni bukan berumput pun dok main air dalam pasir je la kan! hehe..

Asmara said...

Ita, tu la, minggu ni mmg panas nampaknya. hihi.. sukan lari untuk main2 je. tp diorang ni semangat kuat betul. xde ganjaran pun diorang tetap buat dengan sepenuh hati.

Idayu said...

best kan sukan kat sni sbb suma bdk2 involve, even yg kaki bangku tangan kayu ker apa2..suma semangat n parent dtg beramai2..

Kamalia said...

amni belum sukan lagi..wah,akak msuk gak ea..tp,nnt msti dah pns sgt nnt,cam thun lepas..balik muka berbelang zebra dah.

fizahood said...

nk tgk pasukan sorak lg satu yg menang tu...