Monday, February 14, 2011

Uesugi Snow Lantern Festival

Festival yang tiap tahun diadakan di tempat kami. Antara festival yang popular kat sini sempena musim salji. Yonezawa ni lebih dikenali sebagai little Hokkaido sebab salji yang turun kat sini sangat la banyak macam kat Hokkaido la, terlebih2 hingga dijadikan satu perayaan. :D
Festival ni dibuat selama 3 hari dengan membuat pelbagai ukiran daripada salji. Ini versi waktu malam lebih cantik dengan cahaya lilin dan lampu.
Tasik yang beku, keliling tu gerai2 makanan yang best2. hehe..
Ukirannya lebih kepada muka pahlawan2 Uesugi zaman dulu2.
Antara ukiran yang tak nampak. :D
Peace!
Lagi..
Ini diwarnakan. Cantik!
Istana atas bukit, dibina khas untuk matsuri(festival) ni.
Kawasannya sangat luas, waktu ni orang memang ramai. Budak2 pun sempat sliding kat sini.
Ada Hanabi (pertunjukkan bunga api) jugak!
Lilin2 yang dihias, memang cantik dan romantik. hehe..
Masuk adalah percuma saja, tak perlu bayar pun.
Dalam ni lampu, cantik bila bertukar2.
Lilin lagi..
Gambar beramai2. Masa ni mama dengan Batrisya je yang pergi waktu malam, kami jalan kaki dari rumah. Haqem dan Haziq tinggal dengan papa kat rumah. hehe.. TQ papa.
Igloo pun ada.
Diorang ni ada show, tapi tak tengok, terserempak tengah jalan mintak amik gambar. Sporting nih. :)
Sotong bakar ni sedap giler!
Dinner dengan Takoyaki, sup ketam dan sotong bakar. Sedap!
Inilah tako(sotong kurita) yang digunakan. Lain dari Takoyaki biasa. :). Bersambung untuk versi waktu siang dengan family pulak.

10 comments:

anie,Nagoya said...

alaaaaa.....jeles kita.

kkanie lom penh lagi tgk cara live.jeles...jeles...

Hanis MY said...

bestnyaaaaa cantik sgttttt..huhu.. nk jugak sotong bakar tu huwaaaa....

hana said...

huwaaaa mmg jelesss.... aritu pikir nk g gak ader dekat sini tp bodo2 jerk la banding tmpt as tuh.. tp tk pegi jugakkk! huh!

Chik Att said...

bestnya ...... boleh guling2 lagi ...
buat abc pun bleh ....

nur easy said...

comelnya tako tu..bulat2..:)

Unaizah said...

Cantiknya!!!

Umie said...

sugoii...jeles nih... part makanan saya paling jeles... sedapnye!!!! kena la cari sotong esok nie & bakar sendiri le nampaknye..uhuk3x

Asmara said...

Kak Anie, meh la datang. Taun depan ada lagi. hehe..

Hanis, sotong ni memang sedap sangat! haha..

K Hana, aiseh.. tak 2 bulan lagi nak men ngan salji. hihi..

Asmara said...

Chik Att, hihi.. stok ABC yang tak akan habis. :D

Nur Easy, kan! special yg ni anak tako kot. sedap dan puas hati makan yg ni. Biasa isi dia kecik dan siap dipotong.

Unaizah, hihi.. mmg cantik. Alhamdulillah diberi peluang merasainya.

Umie, haha.. apalagi Ikayaki satu!

アヌムちゃん said...

waa bestnyeeeee