Pertama kali cuba, gabungan coklat dan pisang ni memang sedap! Ikut resepi asal mixkan semua bahan. Tapi saya buat macam biasa, pukul telor dan gula dulu sampai kembang baru masuk bahan2 lain. Ada kes dulu bila pukul tepung dalam adunan kek jadi bantat. ahaha.. x syok betul. Tapi orang lain buat jadi je kan! Eh lagi satu kita letak air berperisa pisang ganti fresh milk tu. Sedap tau air pisang kotak nih! Resepi skodeng dari kak Hana. Terima kasih k hana dan pada tuan punya resepi asal. :)
Sumber: hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 150g pisang emas - dilecek
- 180g tpg gandum- campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
- 180g gula halus
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- 2 sudu besar susu segar (kite letak 2 sudu air pisang)
- 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara
- Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
- Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digris dengan minyak.
- Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
- Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
12 comments:
cantik as keknya. Boleh cuba gak nnti.
Akak pun baru lepas post n3 kek..hihi
btol! akak pong... dulu kes bantat la tuh sbb tuh pukul telur asing2.. tak pakar la katakan...hihihihi
dapnyerrrr kak asss..mcm mana nk wat corak2 gitu kak? very the cunss.. sy ni kalau tgk blog akak seme rs nk try tapi sampai la ni duk terbengkalai hik2...
akak, minngu ni minggu buat kek ke?hahaha,sy suke tau kek pisang, tapi,saye kalu dah beli pisang tu, kot xsorokkan, konpem twins ni abihkan..so,weekend ni beli je terus sorok(kunun nak buat kek pisang gak)..jgn smpi terlupe sudah..:p
Kak Yus, jom makan kek buatan sendiri. hihi..
K Hana, haha.. kan, tepung xleh kene pukul kot. Amatur mcm kiter ni kene ikut step yg biasa kot. hehe.. ala k hana sifu tgn tu pegang apa jadi je. ekeke..
Hanis, hihi.. tau dah. bz women. xpe nnti balik mesia order je.
Kamalia, budak2 mmg suka makan pisang kot ek. hehe.. diorang ni mmg suka buah2an. Pantang ada mesti cepat je abis. Tapi sayur x suka pulak. huhu..
wah sedapnya kek ni..baru jer mkn kek 2-3 hari lepas terasa nk buat kek lagi....kalau rakyat jelata ramai best ler buat cepat jer laku kan...btw cantik tgk kek ni elok jer kejadiannya.
kak as, sedapnye..dlm byk2 kek yg saya buat kan bile sampai part nak buat kek pisang aje mesti saya failed..merajuk la xnak buat kek pisang lg dah (kononnye jela merajuk)...hihi
ha ah..cam pakat lak entry sama ye..hehe....
tu la, nanti try la pulak putaq semua.lain la rasa n texture kek tu bila putar semua...
Nieza, hehe.. biasanya kek dapat bertahan 2 hari kalau tak bgi jiran tetangga. Selalu dijadikan breakfast la. Tp yg selalunya habis la, mmg rezeki jiran2 saya. hehe..
Cik adik umieku cayang, ahahaha.. kek pisang la kek paling senang. (ceh ckp mcm terror sangat). Sila la cuba ikut resepi ni. kepompom jadik! hehe..
Izah, hwaa.. x berani nak putaq tepung, takot terbntat lg. xpe2 nnti2 kalau rasa ada kelebihan konfiden tu akan ku cuba jugak! hihi..
adoi..kek lagi. Saya suka buat cake yg resepinya pakai cup lagi senang. Kalo ada yg pakai cup nanti saya pun nak try gak la :-)
Sama cam aku as. Dulu pun aku penah buat cam tu, hasilnya kek bantat. Sudahnya ayam yg kenyang...Salah teknik kot kita ni kan! Cam best jek kek ko tu...geram aku tengok...
Lady, saya pun suka guna cup. Tapi boleh jugak timbang2 ni. cuma keje jd lmbt sikit je. hehe..
Yan, kan! ko pun ada exp eh. hihi.. xpe praktise make perfect tak gitu. hehe..
Post a Comment