Disebabkan pastri agak tebal jadi masa pembakaran ditambah 15 minit bergantung oven masing2. Tart ni pun dibuat khas untuk adik Pooja yang teringin nak makan. hehe.. Terima kasih tuan punya resepi. :)
Sumber: haz amon.my resepi
Bahan-bahan untuk Pastry
- 125g mentega
- 60g gula icing
- 1 biji telor (size B)
- 240g tepung gandum
Bahan untuk Cheese Filling (Inti)
- 250g cream cheese
- 50g gula icing
- 20g mentega (lembutkan)
- 1\2 sudu perahan lemon
- 1 biji telor (gred B)
- Blueberry pie filling
Cara-cara,
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
- Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
- Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
- Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan ke dalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan di atas dengan blueberry filling dan susun di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.
10 comments:
ye kak,ni jugak antr list yg belum dibuat..xdo acuan..tp yg jenis pie dah 2x buat, sedap n senang..hahaha..sekali buat je..
psstt..cntikla akak buat lorek2 tuh..tergoda aii..:D
ada dlm wishlist gak ... tapi tk jadi2 lagi
kkanie bawa muffin.
eh?!...kertas cup tu same le.
YUMMY!!!! hanis dah lama nk wat tapi kan sampai skrg tak wat2 pun haha... eh silap huhu...sadis...
sedapnyeeee.....yummmmyyy
I nak pindah dok sebelah rumah u la. Boleh tumpang makan-makan hihihi....
akk pon suka tart nih..
tp kalu buat mkn sensorang jek...sbb hb kata kalu mkn bnyk2 jadi muak.
Kamalia, tangguh punya tangguh baru ni le buat, hentam je la guna acuan muffin. kita yg makan dia kan! heheh..
Chik Att, hehe.. x lama lagi jadi la tu. :D
K anie, hahaha.. Daiso mari.
Hanis, xpe balik mesia je nanti makan. ekeke..
Zila! hahah.. jom buat lagi nak!
Unaizah, haha...boleh2, hari2 kita tukar2 masakan nak!
K Ayu, hihi.. En sofian tu perut kecik xleh makan banyak. xpe tart ni boleh disimpan beberapa hari. Biasa orang buat biskut raya. hehe..
wah menarik ni..dh lama masuk list tapi lum sampai seru nk buat lagi...nampak menarik juga tak guna acuan tu yer...kreatif tu.
Post a Comment