Resepi amik kat blog matgebu. Memang sedap la, kalau nak potongan tu cantik tunggu la dia sejuk dulu baru la kemas dan cantik di potong. :p Terima kasih cikmat atas resepi yang mudah dan sedap nih.
Sumber: tiffinbiru.blogspot.com
BAHAN-BAHANNYA.
5 biji telur
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum
180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus
CARA MEMBUATNYA :-)
5 biji telur
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum
180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
- Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
- Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
- Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.
4 comments:
salam
rajinnya masak kuih...
erk kat sini selalu labu tu
dibuat cekodok (jemput2)aje ~
sedaapp..saya pun suka segala jenis yg berlabu ni..:-)
penh buat sekali.tak guna santan kelapa.kkanie guna "namakrim".lemak sgt.sedap lagi guna santan kelapa.nak mntak mesti dah habis....
Manje, eh kita x penah wat cekodok. selalu mmg buat lauk je labu. hehe..
Lady, sedap sbb dia lembut dan manis kan!
K Anie, wah guna krim. kita kdg santan tu ganti dengan fresh milk. :p
Post a Comment