Bahan-bahan,
3 keping roti paratha segera
1 tin kecil tuna flakes
2 sudu besar mayonis
sedikit hirisan bawang besar
sedikit lada sulah.
sedikit telur ( untuk gliss pada tuna puff nanti)
Cara-caranya
1. Buat inti tuna puff, buang minyak yang terdapat dalam tin tuna flakes, kemudian campurkan dengan hirisan bawang besar, mayonis dan lada sulah.
2. Selepas itu, ambil sekeping roti paratha segera dan bahagi 4 bahagian, letakkan satu sudu besar inti tuna di tengah-tengah roti paratha dan lipat kemas, se-akan bentuk segi tiga, susun tuna puff di atas dulang pembakar, pastikan bahagian yang di lipat diletakkan di bahagian bawah dan gunting sedikit permukaan tuna puff, gliss kan tuna puff dengan sedikit telur. Ulang langkah tadi sehingga roti paratha dan inti tuna flakes habis digunakan.
3. Akhir sekali bakar tuna puff di dalam oven pada suhu 180darjah, selama 25 hingga 30 minit ataupun sehinga puff perang. Sedap dimakan panas-panas. Selamat Mencuba.
1 comment:
akak,mmg jd la.cntik je bentuk die..kelasss gitu..:).sy pun br je dpt roti pratha tu smlm..tgok ros buat guna tu je, trus sy beli..tp, lom try buat lg..
p/s:mood rajin hilang..pagi2 skang agk mls, nk msk, dah tghari br leh msk..:(
Post a Comment