Monday, November 15, 2010

Konnyaku

Makanan Jepun yang telah menjadi feveret kami (kecuali papa). hihi.. sedap tau ni. Bola2 yang kenyal. Kebiasaannya berbentuk segiempat dan bulat2. Ada macam2 resepi dibuat. Selalunya dimasukkan dalam oden\sup campur tahu, telor, daikon dan beberapa lagi. Di area kami banyak dijual seperti gambar di atas. Ini saya cuba buat sendiri. Beli konnyaku warna putih dan rebus bersama soyu, sos ikan dan dashi. Resepi ni tengok kat tv dan memang menjadik! :)

Bahan-bahan,
1 bungkus konnyaku (lebih kurang 10 biji)
1 cawan soyu
Serbuk Dashi (Katsuobushi pun boleh)
2 sudu sos ikan
1\2 cawan air

Cara2,
- Campur dan rebus semua bahan hingga mendidih (lebih kurang 10 minit)
- Boleh dimakan dengan sedikit mustard

*Disebabkan air soyunya lebih saya makan dengan mee soba pulak. :D

No comments: