Bahan-bahan,
4 biji epal (dibuang kulit dan hiris nipis * saya potong dadu)
1 cawan gula perang
1 cawan air
125 gm mentega
½ cawan gula kastor
1 cawan air
125 gm mentega
½ cawan gula kastor
2 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri (saya guna tepung gandum + 1 sk baking powder)
1 sudu kecil serbuk kayu manis
¼ cawan susu segar
2 cawan tepung naik sendiri (saya guna tepung gandum + 1 sk baking powder)
1 sudu kecil serbuk kayu manis
¼ cawan susu segar
Cara-cara,
- Masukkan epal, gula perang dan air ke dalam periuk dan masak hingga epal lembut dan sirap pekat.
- Tos epal dan pekatkan sirap.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
- Tambahkan tepung, serbuk kayu manis dan susu berselang-seli.
- Sediakan acuan kek bulat berukuran 10 cm.
- Masukkan setengah adunan dan susun epal. (Saya campur semua sirap epal ke dalam adunan)
- Lapiskan adunan selebihnya.
- Susun baki epal di atasnya dan bakar 45 minit.
- Kek boleh dihidangkan dengan krim atau kastard.
3 comments:
epal merah ke hijau..bahan nampak senang..dah lama jugak tak buat kek epal..boleh masuk list yg dah berderet tu..heheh...mekasih tau..nak try nanti..
salam...sedap tu...nnt akk nak try buat
Izah epal ijo katanya lagi sedap. tp saya guna epal merah yg besar tu. hehe.. boleh kot guna mana2 epal. Cuba jgn x cuba ye.
Kat CT, hihi.. senang jugak buat ni kak. Saya terus je campur semua karamel epal tu dalam adunan. tak asingkan pun. hehe..
Post a Comment